У Раді Європи ухвалили різку резолюцію щодо порушення прав людини в окупованому Криму

 

Найвищий колегіальний політичний орган Ради Європи – комітет міністрів РЄ – ухвалив офіційне рішення з позицією РЄ щодо ситуації в Україні. Текст схваленого рішення є в наявності у “Європейської правди”.

Рада Європи зосередила основну увагу на кримському питанні, де є найбільша негативна динаміка. Комітет міністрів РЄ “висловив глибоке занепокоєння погіршенням ситуації” з дотриманням прав людини, включно із забороною таких прав, як свобода волевиявлення, свобода зібрання, свобода віросповідання та релігійної належності, а також репресії щодо національних меншин”.

Також примітно: якщо у нещодавньому звіті спецмісії генсека РЄ до Криму (в особі дипломата Герарда Штудмана) йшлося, що російська влада переслідує Меджліс, а не кримських татар як етнічну групу, то керівний орган Ради Європи обрав значно жорсткіше формулювання.
У рішенні КМ РЄ підкреслюється, що йдеться про переслідування татар за етнічною ознакою.

Окремо КМ РЄ висловив “глибокий жаль” щодо ухваленого в Криму рішення про заборону Меджлісу та оголошення його “екстремістською організацією”.

Комітет міністрів підкреслив, що не визнає “судовий орган”, який ухвалив цю заборону – в рішенні РЄ він згадується як “так званий верховний суд Криму”.

Доповідь Герарда Штудмана “взята до уваги”, але не затверджена в якості офіційного документу РЄ.

В Раді Європи не розкривають результати голосування, але джерела “ЄП” стверджують, що було лише два голоси проти.
Як правило, проти рішень з російського питання голосують Росія та Вірменія. Ще один сателіт РФ, Сербія, переважно утримується.

Читайте також:
Надзвичайний Меджліс: реакція на заборону окупантами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна