Більшість українців не підтримують особливий статус Донбасу та ідею виборів в ОРДЛО

 

Переважна більшість громадян України – 56,4% – не підтримують надання Донбасу особливого статусу. Про це свідчить опитування Центру Разумкова.

Підтримують таку ідею близько чверті опитаних (23,8%), ще 19,8% респондентів не змогли визначитися з відповіддю на питання.

Надання особливого статусу Донбасу не підтримують абсолютна більшість жителів Центрального та Західного регіонів, а також відносна більшість жителів Південного регіону та Донбасу (тієї частини, яка контролюється Україною).
У Східному регіоні відносна більшість опитаних підтримують надання Донбасу особливого статусу.

Ідею проведення виборів на окупованих територіях Донбасу до взяття їх під контроль українською владою не підтримує абсолютна більшість населення України (52,5%). Підтримують таку ідею 31,2% опитаних, решта – не змогли визначитися з відповіддю на питання.

Не підтримують цю ідею абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах, та відносна більшість — у Східному регіоні та на Донбасі. У Південному регіоні частки респондентів, які підтримують (31,2%) та не підтримують (33,5%) цю ідею статистично значуще не відрізняються.

Відносна більшість опитаних не підтримують амністію для всіх учасників сепаратистських рухів, які не вчинили тяжких злочинів (42,3%). Підтримують таку ідею 31,2% респондентів, решта – не змогли визначитися з відповіддю на питання.

Не підтримують таку ідею абсолютна більшість жителів Західного регіону та відносна більшість жителів Центрального регіону. Підтримують таку ідею відносна більшість опитаних на Півдні та Донбасі.
У Східному регіоні частки респондентів, які підтримують (36,7%) та не підтримують (36,5%) цю ідею статистично значуще не відрізняються.

Відносна більшість населення України вважають доцільним припинення будь-яких економічних зв’язків між Україною та самопроголошеними “ДНР” і “ЛНР” (включаючи соціальні виплати, постачання енергоресурсів, закупівлю вугілля тощо) до повного встановлення Україною контролю над цими територіями (45,9%).

Також відносна більшість українців виступають за позбавлення українського громадянства громадян України, які підтримали російську агресію проти України, анексію Криму, сепаратистські рухи на Сході і Півдні (45,5%).

Не підтримують ці ідеї близько третини опитаних (33,3% та 34,0%, відповідно).

Згадані ідеї підтримують абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах та не підтримують абсолютна чи відносна більшість у решті регіонів.

Трохи більше третини опитаних (35,9%) негативно оцінюють поточні результати Мінських домовленостей щодо ситуації на Донбасі. Позитивно оцінюють ці результати 16,6% респондентів, а нейтрально – 24,3%.
10,0% опитаних нічого не знають про ці домовленості, а 13,1% респондентів не змогли визначитися з відповіддю на питання.

Негативно оцінюють поточні результати Мінських домовленостей відносна більшість опитаних у всіх регіонах України.

Дослідження проводилося з 25 по 30 березня, було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Читайте також:
Глава “Мінокупації” виступив за те, щоб Україна платила пенсії для “ДНР/ЛНР”

Нуланд спростувала заяви депутатів про те, що США чекають виборів на Донбасі цього літа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна