Шустер оголосив голодування. Порошенко хоче швидше “вичерпати інцидент”

 

Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що в Міністерстві соціальної політики та Державній службі зайнятості швидко вирішать питання щодо заборони журналістові Савіку Шустеру працювати в Україні.
Допис із цього приводу розмістили у “Фейсбуці” глави держави після значного розголосу, який спричинило повідомлення про ануляцію дозволу Шустерові на роботу в Україні.

“Свобода слова є одним з найбільших надбань України після Революції гідності і є наріжним каменем демократії. Як гарант Конституції я захищав і захищатиму свободу слова у будь-яких її проявах.
Тому сподіваюся, що відповідні служби у найкоротший час вичерпають інцидент з журналістом Савіком Шустером”, – ідеться в заяві президента.

Нагадаємо, сьогодні вранці, 26 квітня, з’явилося повідомлення про те, що генеральному продюсеру й ведучому продакшн-компанії “Савік Шустер студіо”, який має громадянство Канади й Італії, анулювали дозвіл на роботу в Україні.

Савік Шустер у вечірньому ефірі свого каналу “3s.tv” заявив, що “буде голодувати до того часу, поки ці люди не змінять рішення”.

“Шустеру спершу продовжили дозвіл на роботу, а потім передумали. Дві події з різницею в два тижні. Осяяння до співробітників центру зайнятості прийшло після телефонного дзвінка”, – повідомив журналіст і народний депутат від БПП Сергій Лещенко.

Інший журналіст, Юрій Бутусов, висловив упевненість, що це політичне рішення, і санкцію ДСЗ дав президент Петро Порошенко.
“Порошенко сподівається, що Шустер прийде домовлятися про співпрацю, щоб не втратити свій бізнес. Це прямий наступ на свободу слова в Україні”, – вважає Бутусов.

На захист Савіка Шустера виступило багато колег-журналістів. А велика група депутатів разом із Шустером заблокували кабінети чиновників Київського центру зайнятості та Мінсоцполітики, вимагаючи скасувати рішення про фактичну заборону телеведучому з паспортом Канади працювати в Україні.

Державна служба зайнятості пояснила, що Савіку Шустеру анульовано дозвіл на застосування праці в Україні на підставі того, що документи, подані роботодавцем, “містили недостовірні дані”.
Про це йдеться в офіційному коментарі відомства, оприлюдненому у “Фейсбуці” ДСЗ.

У Держслужбі зазначають, що 22 квітня вони отримали лист від Державної фіскальної служби України про те, що відносно громадянина Канади Шустера здійснюється кримінальне провадження.

Таким чином, на час прийняття Київським міським центром зайнятості рішення про продовження дії дозволу на застосування роботодавцем праці Шустера не було враховано факт здійснення стосовно зазначеного іноземця кримінального провадження, зазначили в ДСЗ.
Отже, дозвіл на застосування роботодавцем праці громадянина Канади Шустера було анульовано на підставі того, що документи, подані роботодавцем, містили недостовірні дані.

“При цьому, звертаємо увагу на той факт, що у довідці, виданій Міністерством внутрішніх справ України, взагалі відсутня будь-яка інформація щодо наявності чи відсутності здійснення кримінального провадження відносно Шустера”, – зазначили в Держслужбі.

Таким чином, на думку Держслужби, варто порушити питання стосовно належного виконання МВС своїх завдань і функцій.

Окремо в ДСЗ відзначили як “неприпустиму” поведінку самого Савіка Шустера, ряду громадян та народних депутатів, які 26 квітня з 15:00 заблокували роботу Київського міського центру зайнятості.

У свою чергу, міністр інформаційної політики Юрій Стець пообіцяв найближчим часом обговорити ситуацію навколо анулювання дозволу на роботу в Україні Шустеру з міністром соціальної політики Андрієм Ревою.

“Свободу слова ніхто не скасовував”, – наголосив Стець у коментарі каналу “112 Україна”.

Сам Шустер вважає рішення ДСЗ політичним і продиктованим згори.

“Я думаю, вибір часу зовсім не випадковий. Перед Пасхою, перед травневими святами у людей увага до телебачення не така вже пильна, а коли всі повернуться до міста… на початок пленарного засідання (ВР), вже всі про це забудуть. Тобто розрахунок було зроблено такий”, – сказав журналістам після походу в центр зайнятості.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна