ОРДЛО заборгувало українському “Енергоринку” 21 млрд. грн.

 

Заборгованість всіх споживачів з окупованих територій Донецької та Луганської областей перед держпідприємством “Енергоринок” становить близько 21 млрд. гривень.
Про це повідомила заступник директора департаменту економіки і фінансів Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Софія Угрюмова на “круглому столі” в Києві, передає УНІАН.

“Велика частина заборгованості загального рівня боргів на ринку електроенергії, який досяг 27 млрд. гривень, була сформована споживачами на підконтрольних Україні територіях”, – заявила вона.

“Вугільні підприємства, водоканали не платили за поставлену електроенергію. За даними “Енергоринку”, заборгованість всіх споживачів із окупованих територій становить близько 21 млрд. гривень”, – сказала Угрюмова.

Глава департаменту з питань регуляторної політики компанії “ДТЕК Енерго” Ірина Протопова зазначила, що з 1 серпня 2014 року по 1 травня 2015 року українські компанії постачали електроенергію та інші енергоносії на окуповані території.
При цьому оплати вони не отримували, оскільки банки на цих територіях перестали працювати після відповідної заборони НБУ.

“На сьогодні ми поставляємо на ці території електроенергію тільки за сальдо перетікань, які здійснюються в обох напрямках. Враховуючи, що Луганська область є енергодефіцитною, виходить, що з території України надходить більше енергії, ніж у зворотному напрямку. Простіше кажучи, вони нам винні більше”, – сказала Протопова.

Як відомо, навесні й улітку 2014 року Росія спровокувала воєнний конфлікт на Донбасі, підтримавши місцевих сепаратистів як військовими кадрами, так і постачаннями озброєння. В результаті Україна тимчасово втратила контроль над частиною цих регіонів.

Держпідприємство “Енергоринок” виконує роль оптового постачальника електричної енергії та розпорядника системи розрахунків оптового ринку електричної енергії України.

Читайте також:
Представники Ахметова беруть участь у роботі тіньового російського уряду ДНР/ЛНР, – Bild

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна