Наміри Гройсмана і Ко. Кілька зауважень на “правових” полях програми уряду

 

У програмі діяльності нового Кабінету Міністрів є кілька згадок про реформу системи правоохоронних органів. Загалом – це своєрідна контурна карта, де є обмаль чітких формулювань. Крім того, в програмі не міститься жодної конкретного завдання, а лише орієнтири, а відтак – відсутні строки та рамки виконання програми.
Тим не менше, давайте спробуємо розібратися, в якому напрямку просуватиметься подальша реформа системи органів правопорядку? І які плани в уряду Володимира Гройсмана в цьому контексті?

автор: Анна Ісічко, Інститут суспільно-економічних досліджень (ІСЕД)

Цитата: “Завершення реформи з перетворення МВС на цивільний орган з формування державної політики у визначених сферах”

Зважаючи на те, що немає даних стосовно вже реалізованих заходів у межах цієї реформи та тих, які необхідно здійснити для її фіналізації, в цьому пункті особливо не вистачає конкретних дій та заходів. У даному випадку – це лише декларація. Потрібен реальний конкретний план діяльності зі строками та розподілом обов’язків між відповідними ЦОВВ (центральними органами виконавчої влади).

Цитата: “Запровадження інституту детективів, реформування системи дільничних інспекторів та надання їм повноважень з розслідування дрібних злочинів, розмежування повноважень у сфері оперативно-розшукової діяльності між різними органами правопорядку”

Із цієї тези незрозуміло, про інститут яких детективів (приватних чи працівників правоохоронних органів) іде мова. Наприклад, закон “Про Державне бюро розслідувань” визначає підслідність детективів ДБР. При цьому, можливо, незабаром у нас запрацює інститут приватних детективів (в парламенті кілька днів тому прийнято в першому читанні за основу законопроект 3726 “Про приватну детективну (розшукову) діяльність”).

Крім того, в Кримінальному кодексі України відсутній термін “дрібний злочин”, відповідно, незрозуміло, які підстави надавати дільничним правоохоронцям повноважень щодо їхнього розслідування. Розмежування повноважень державних органів у сфері оперативно-розшукової діяльності вже врегульовано законом України “Про оперативно-розшукову діяльність”.

Не існує такого терміну, як “органи правопорядку”, натомість використовується термін “правоохоронні органи”, однією з функцій яких є захист правопорядку.

Цитата: “Надання права органам місцевого самоврядування права утворювати муніципальну варту  без виконання правоохоронних функцій”

Органи місцевого самоврядування вже мають право на створення муніципальних формувань для забезпечення порядку на своїх територіях згідно із законом України “Про місцеве самоврядування”. Наприклад, ЛКП (“львівське комунальне підприємство) “Муніципальна дружина” створено саме на підставі цього закону.
Якщо йдеться про розробку та запровадження рамкового закону “Про муніципальну варту”, то такий проект уже зареєстровано в парламенті (№2890). Його автор, до речі, сам Володимир Гройсман. Тож, здається, цей пріоритет діяльності уряду варто фахово доопрацювати…

* * *

Як відомо, успішність виконання завдання залежить від чіткості його постановки. Чітких цілей у програмі дій нового уряду, на жаль, немає.

Громадськість уважно придивляється до дій нового уряду. Цією ж програмою Гройсман підставляється під розстріл критикою з боку громадських організацій, експертів, аналітичних центрів.

Що це, неусвідомлення відповідальності на новій посаді чи невірно підібрана back-office команда нового прем’єра, яка не змогла оперативно та фахово прокласти маршрут виходу з темного лісу реформ?

Читайте також:
5 кроків на шляху до реформ. Шпаргалка для уряду Гройсмана

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна