Розвідка викрила нову групу кадрових вояків РФ на Донбасі. Один намагався “відмазатись” через суд

 

Головне управління розвідки Міноборони України у зведенні за 24 квітня оприлюднило дані щодо чергової групи кадрових військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, які беруть участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України.

ІСКУЖЕНОВ Руслан

ІСКУЖЕНОВ Руслан

Стало відомо, що на посаді “начальника штаба – заместителя командира 1 мотострелкового батальона 3 отдельной мотострелковой бригады (Горловка, Украина) 1 АК (Донецк, Украина) Центра территориальных войск (Новочеркасск, Россия) Южного ВО (Ростов-на-Дону) ВС РФ” перебуває майор ЗС РФ ІСКУЖЕНОВ Руслан Тулігенович (ИСКУЖЕНОВ Руслан Тулигенович), в Україні використовує документи прикриття на прізвище УСПАНОВ).
Відомо, що Руслан ІСКУЖЕНОВ народився 12.01.1984 р. у с. Пальцівка Тавричеського району Омської обл., навчався у Омському кадетському корпусі, а у 2007 р. закінчив Новосибірське вище військове командне училище.

Для виконання злочинних наказів воєнно-політичного керівництва Росії на тимчасово окупованих територіях сходу України майор Р. ІСКУЖЕНОВ відряджений відповідно до наказу міністра оборони РФ від 22.01.2015 р. №0019 з посади командира мотострілецького батальйону 18 окремої мотострілецької бригади (ст.Калинівська, с.Ханкала, м.Грозний, Чечня, Росія ) 58 армії (Владикавказ) Південного ВО ЗС РФ. З моменту закінчення Новосибірського ВВКУ офіцер ЗС РФ ІСКУЖЕНОВ Р.Т. проходив службу на посадах командира мотострілецького взводу, мотострілецької роти, начальника штаба та командира мотострілецького батальйону у 18 окремій мотострілецькій бригаді .

“Звертаємо особливу увагу, що 18 окрема мотострілецька бригада 58 армії Південного ВО ЗС РФ є бойовим з’єднанням, що регулярно залучається до т.зв. контртерористичної операції у Чечні та Дагестані, налічує 3990 чоловік особового складу та має у своєму складі окремий батальйон спеціального призначення. Офіцери та особовий склад цього з’єднання з 2014 р. регулярно залучаються до бойових дій на тимчасово окупованих територіях сходу України”, – зазначає розвідка.

ГУР МО України встановлено особу ще одного кадрового офіцера ЗС РФ, який до відрядження в Україну також проходив службу в 18 окремій мотострілецькій бригаді (ст.Калинівська, с.Ханкала, м.Грозний, Чечня, Росія ) 58 армії (Владикавказ) Південного ВО ЗС РФ – підполковник ЗС РФ КАНАПЛЯНІК Костянтин Андрійович (КАНАПЛЯНИК Константин Андреевич).

Для виконання злочинних наказів воєнно-політичного керівництва Росії на тимчасово окупованих територіях сходу України підполковник ЗС РФ К. КАНАПЛЯНІК відряджений відповідно до наказу міністра оборони РФ від 22.02.2015 р. №0049 з посади заступника командира з повітрянодесантної підготовки окремого батальйону спеціального призначення 18 окремої мотострілецької бригади (ст.Калинівська, с.Ханкала, м.Грозний, Чечня, Росія ) 58 армії (Владикавказ) Південного ВО ЗС РФ та на цей час перебуває на посадікомандира окремого розвідувального батальйону (Донецьк, Україна) 1 АК (Донецьк, Україна) Центру територіальних військ (Новочеркаськ, Росія) Південного (Ростов-на-дону) ВО ЗС РФ.

На відміну від більшості офіцерів російської армії, підполковник ЗС РФ К. КАНАПЛЯНІК намагався уникнути відрядження в Україну, у т.ч. подавав судовий позов. Відповідно до матеріалів засідання Грозненського гарнізонного військового суду від 24 червня 2015 р., К.КАНАПЛЯНІК оскаржував законність переведення його на посаду старшого офіцера 2 управління (резервних формувань мотострілецьких військ) 12 командування резерву (з вересня 2015 р. Центр територіальних військ, Новочеркаськ) Південного ВО ЗС РФ для подальшого відрядження в Україну.

Головуючий суддя Грозненського гарнізонного військового суду С.ЯРОШ відмовив у задоволенні позову, що змусило кадрового російського офіцера К.КАНАПЛЯНІКА, під загрозою кримінальної відповідальності за невиконання наказу командування, погодитись із відрядженням, виконати злочинний наказ воєнно-політичного керівництва Росії та прийняти участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України.

“Відповідно до норм українського законодавства, обставини, за яких підполковник ЗС РФ К. КАНАПЛЯНІК був змушений виконувати злочинні накази воєнно-політичного керівництва Росії будуть враховані як пом’якшувальні при розгляді його справи військового злочинця”, – підкреслює ровідка.

З огляду на систематичне оприлюднення у світових ЗМІ інформації ГУР МО України щодо участі кадрових російських військовослужбовців у збройній агресії Росії на тимчасово окупованих територіях сходу України та з метою зниження ризиків масової непокори й ухилення від відряджень на Донбас, російське військове командування всіляко заохочує своїх генералів та офіцерів, у т.ч. шляхом просування по службі та присвоєння чергового військового звання.

Генерал-майор ЗС РФ С.КУЗОВЛЄВ, який у період осінь 2014 р. – весна 2015 р. командував 2 АК (Луганськ) ЗС РФ, призначений на вищу посаду командувача 20 армії (Вороніж) Західного ВО ЗС РФ.

Генерал-майор О.ЦЕКОВ, який у період осінь 2014 р. – весна 2015 р. командував 2 окремою мотострілецькою бригадою (Луганськ) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ, призначений на вищу посаду командира 4 танкової дивізії 1 танкової армії (Баковка\Одінцово, Московська обл.) Західного ВО ЗС РФ. Чергове звання “генерал-майор” отримав 21 лютого 2015 р. за участь у збройній агресії Росії на тимчасово окупованих територіях сходу України.

“Нагадуємо про неминучість покарання за воєнні злочини, що не мають строків давності, та відповідальність за які передбачена нормами міжнародного і національного кримінального права”, – ідеться у зведенні ГУР.

Читайте також:
ГУР: Із Донбасу в Росію вивезли 38 убитих найманців. На їх місце агітують місцевих зеків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна