На відкритті пам’ятника в Холодному Яру віце-спікер ВР з’ясувала, що вона з роду повстанців Чучупак

 

У селі Мельники Чигиринського району на Черкащині сьогодні, 24 квітня, відкрили пам’ятник славетним героям Холодного Яру – братам Василю, Петрові та Олексі Чучупакам.

Як повідомила прес-служба Черкаської ОДА, всенародне віче пам’яті повстанців Холодного Яру зібрало тисячі людей. Нинішні холодноярські вшанування вже двадцять перші за ліком.

“Сьогодні на Черкащині, в селі Мельники відкрили пам’ятник героям Холодного Яру, братам Чучупакам, борцям за Україну… Радянська пропаганда малювала отаманів – героїв Холодного Яру бандитами. Але в цих краях завжди був культ гайдамаків, тут завжди пам’ятали героїв Холодноярської республіки, що боролися і з німцями, і з червоними. І особливо шанували головного отамана Василя Чучупаку”, – зазначила перший заступник голови Верховної Ради України, уродженка Черкащини Ірина Геращенко, яка була присутня на заході.

“Ідею встановлення пам’ятника і відродження історичної пам’яті про Холодний Яр підтримує глава Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, він дуже допоміг у реалізації цього проекту”, – додала вона.

Лише тепер Ірина Геращенко з’ясувала, що її двоюрідна сестра походить із роду Чучупак.

“Ще одне важливе, емоційне і дивовижне відкриття дня. Моя двоюрідна сестра по батькові, яку я знаю вже 42 роки, рідна подруга моїх дитячих років, сьогодні, після розповідей про відкриття пам’ятника братам Чучупакам, раптово принесла свій сімейний альбом і кілька книг про отаманів. І що я побачила – фото в книзі і сімейних архівах збігаються! Тобто по материнській лінії моя дорога двоюрідна сестра із роду Чучупак. Ми стільки прекрасних днів дитинства провели в Зам’ятниці, у її бабусі Тодосії, яка була з роду Чучупак! І це ж треба сьогодні зробити таке дивовижне відкриття”, – визнала Ірина Геращенко.

“Дуже люблю Черкащину, красивий і бунтівний край. І дякую рідній землі за бунтарське, вільнолюбне в своєму характері. Свобода і воля – це наша ідеологія”, – заявила новообрана перша віце-спікерка українського парламенту.


 

Читайте також:
У Кривому Розі відкрили перший в Україні пам’ятник героям, полеглим в АТО

У Черкасах відкрили пам’ятник “Борцям за волю України”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна