Порошенко назвав РФ “сатанинськими полчищами” і висловився за капеланів та Помісну церкву

 

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій доручив Міністерству оборони прискорити розробку положення про капеланство у Збройних силах України та інших силових структурах.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет передав главі держави листа Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій, у якому зокрема міститься прохання прискорити затвердження Міністерством оборони положення про капеланство.

“Дам доручення про прискорення розробки положення про капеланів. Для мене важливо, щоб представники кожної церкви були серед капеланів. У кожного своя дорога до Бога. Я дуже розраховую, що ви долучитесь до формування, а відповідне доручення міністру оборони буде надано”, – відповів Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив важливість розвитку інституту капеланства у ЗСУ та інших силових структурах. Президент нагадав, що українська армія за останні два роки суттєво змінилася – значною частиною ЗСУ нині є військові-контрактники, і набагато покращився морально-психологічний клімат.

“Але роль капелана та слова Божого важко переоцінити. Тим церквам, які займають зараз активну місіонерську діяльність, мають достатню кількість капеланів, велика подяка, бо російська агресія проти нашої держави, яка почалася з незаконної анексії Криму і продовжилася на сході України, сатанинські полчища стали складним випробуванням для держави, для суспільства, для мене і для Церкви”, – зазначив Петро Порошенко, додавши, що Україна це випробування з честю витримала.

За інформацією прес-служби АП, президент висловив вдячність церквам і релігійним організаціям, які твердо стоять на захисті України як богоугодної справи, долучившись до всенародного волонтерського руху з підтримки українських військових та мирного населення.

“Категорично не сприймаю твердження, ніби це громадянська війна – вони (твердження), вибачте, від лукавого», – наголосив глава держави, наголосивши на важливості підтримки громадськості та міжнародної спільноти в боротьбі України проти російського агресора.

На цій же зустрічі президент Петро Порошенко наголосив на важливості створення єдиної помісної православної церкви.

“В умовах гібридної війни, коли Україна протистоїть збройній агресії сусідньої держави, наші вороги намагаються використати релігійний фактор в своїх інтересах. І найголовніша духовна зброя нашої перемоги, те чого боїться ворог – це наша єдність. Атаки спрямовані, в першу чергу, на те, щоб розколоти нашу державу і розхитати її зсередини”, – підкреслив глава держави.

Порошенко підкреслив, що суспільство вимагає від всіх державних органів працювати на єдність та сподівається на це від релігійних організацій.

“Очевидно, що в сьогоднішній ситуації багатьом віруючим важко погодитись із існуючим роз’єднанням українського православ’я. Звичайно, що я кардинально не допускаю, щоб держава втручалася – і я цього не допущу – у міжцерковні взаємини. Це справа віруючих та церков. Але й ігнорувати волю народу теж не гоже, так само як неприпустимо допустити втручання в ці процеси іншої держави”, – підкреслив президент.

Глава держави висловив готовність допомогти реалізувати ті рішення, які запропонують самі предстоятелі Українських церков.

Президент підкреслив, що соціологічні опитування показують, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть, – як це заведено в усьому православному світі і більшості православних країн – мати єдину помісну автокефальну церкву – “церкву, євхаристійно й молитовно поєднану і дуже важливо – адміністративно незалежну від інших держав”.

При цьому глава держави вкотре наголосив, що для Української держави незмінною залишається повага до свободи совісті та релігійних почуттів українських громадян.

“Переконаний, що релігійний мир і взаємна повага, державно-церковне партнерство є вагомим здобутком нашої держави, і Україна характеризується церковним миром та злагодою з часів незалежності. І це наше надбання ми маємо берегти та розвивати”, – зазначив Петро Порошенко, додавши, що в цьому є вагомою частка зусиль Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, якій в цьому році виповнюється 20 років.

Президент також повідомив, що вирішив підписати закон, який надає релігійним  організаціям право засновувати навчальні заклади.

Читайте також:
“Лавра наша”. Депутат зі “Свободи” оприлюднив радикальний план дій
у відповідь на “папську змову”

Патріарх Філарет провів “визвольну” літургію в храмі “Софії Київської”, переданому УПЦ КП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна