Соболєв: Порошенко з прокурорами консервують стару систему

 

Голова комітету Верховної Ради з питань запобігання корупції, член фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв вважає, що прокурорська конференція, яка має відбутися 26 квітня, законсервує нереформовану прокуратуру. Про це він заявив у коментарі ЛІГА.net.

“Це фінальний акт великої п’єси, яку Петро Порошенко разом з (екс-генпрокурорами) Віктором Шокіним, Віталієм Яремою розіграли перед українським суспільством. Назва п’єси – “Як реформувати прокуратуру, щоб там нічого не змінилося”. Вони залишили всіх старих людей ще з часів Януковича, просто переставили їх місцями, і тепер кажуть, що реформована прокуратура, залишається виконати останню норму закону, надати прокурорам свободу і незалежність”, – сказав Соболєв.

Він також зазначив, що прокурорське самоврядування дійсно було вимогою закону, але перед тим потрібно було скоротити кількість прокурорів, очистити прокуратуру від корупціонерів і після цього переходити до самоврядування.

“А Порошенко і Ко хочуть дати незалежність своїм підручним корупціонерам… А відповідальних уже не буде. Петро Олексійович буде виходити і говорити: у всьому винна Рада прокурорів або Вища кваліфікаційна комісія прокурорів, а я з цим не згоден”, – вважає Соболєв.

За його словами, саме з такою небезпекою була пов’язана пропозиція відкласти прокурорське самоврядування до обрання нового генерального прокурора й очищення прокуратури. Попри це, законопроектів, які передбачали відтермінування запровадження прокурорського самоврядування, Веровна Рада на поточному пленарному тижні не ухвалила.

“У Петра Олексійовича багато помічників у парламенті, які заблокували спробу врятувати ситуацію”, – висловив думку голова комітету.

Відповідаючи на запитання, чи можна виправити цю ситуацію, Соболєв сказав: “Це залежить від того, чи відбудеться ця прокурорська малина (конференція прокурорів, яка має обрати Раду прокурорів. – “Н”). У будь-якому випадку, ми будемо шукати рішення, як виправити ситуацію. Цих упирів ми все одно не залишимо”.

Напередодні голова фракції Блоку Петра Порошенка у ВР Юрій Луценко, який є кандидатом на посаду генпрокурора, заявив, що згодний її обійняти, якщо рада прокурорів відбудеться закріпить стару систему.

Читайте також:
У Раді бракує голосів для розгляду законопроекту “під Луценка-генпрокурора”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна