Завдяки новому закону українці почали значно активніше “копатись” в архіві СБУ

 

Якщо в 2014 році до Галузевого державного архіву Служби безпеки України звернулося 87 тисяч громадян, то в 2015-му – вже майже 125 тисяч осіб. А за перший квартал 2016 року порівняно з першим кварталом 2014-го зростання відбулося втричі. Про це вчора, 20 квітня, в Українському кризовому медіа-центрі повідомив Андрій Когут, директор Галузевого держархіву СБУ.

За його словами, зростанню звернень громадян за інформацією до архівів сприяє Закон України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років“, ухвалений парламентом у квітні 2015 року.

Андрій Когут підкреслив, що громадяни стали більше цікавитися історією не лише країни, а й своїх родин.

Щодо тематики звернень, на прикладі архіву Центрального державного історичного архіву Києва, експерт повідомив, що переважна більшість –  це соціально-правові питання, дані майнового характеру, підтвердження актів цивільного стану. “І фактично тільки приблизно до 15% – це так звані, тематичні запити, які стосуються історичних досліджень”, – сказав Андрій Когут. За його даними,

Серед новацій закону директор Галузевого державного архіву СБУ назвав те, що відповідальність за оприлюднення інформації покладається не на архівіста, який видає документи, а на дослідника, який публікує її.

Читайте також:
Співаючий далекобійник: “Теми пісень мені вже замовляють колишні нардепи”.
Інтерв’ю “
Новинарні

“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців Путін
підпорядкував Росархів лише собі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна