Порошенко в Румунії домовився, що Україна імпортуватиме звідти газ

 

Україна імпортуватиме газ із Румунії. Про прискорення роботи над відповідними документами президент Петро Порошенко домовився з прем’єр-міністром Румунії Дачіаном Чолошем під час офіційного візиту в Бухарест, повідомляє прес-служба глави держави.

Співрозмовники також домовилися розвивати можливості, пов’язані з функціонуванням зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Порошенко наголосив, що Україна і Румунія мають великий потенціал для розвитку економічної співпраці. І відзначив важливість для України досвіду румунських компаній у виході на ринок країн Євросоюзу та залучення іноземних інвестицій у національну економіку.

“Ми спостерігаємо, як Україна стає ближчою до Євросоюзу завдяки своїм реформам”, – зі свого боку, заявив румунський прем’єр.

Сторони відзначили суттєвий прогрес щодо розширення транспортного сполучення між Україною та Румунією, зокрема відновлення прямого поїзда Київ – Бухарест та налагодження автобусного маршруту між двома країнами. І закликали авіакомпанії налагодити прямі регулярні авіарейси між столицями двох держав.

Ішлося також про важливість розбудови транспортного сполучення між Україною та Румунією в дельті Дунаю, зокрема будівництва нових мостів.

В рамках переговорів було підписано угоду між урядами наших країн про спільне патрулювання українсько-румунського державного кордону, що дозволить прискорити та спростити процедуру його перетину і сприятиме боротьбі з контрабандою.

Крім того, Порошенко і Чолош домовилися активізувати співпрацю для розвитку навчання українською мовою у Румунії.

Президент України також зустрівся з Патріархом Румунської Православної Церкви Даніелем, який підтримав ініціативу про проведення богослужінь українською в місцях проживання українців у Румунії.

А з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом Порошенко, серед іншого,обговорив  повідомив, що безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні, якій обидві країни приділяють особливе значення в умовах агресії з боку Росії.

«Ми засудили здійснювану Російською Федерацією мілітаризацію окупованого Криму. Ми обговорили нові підходи до співпраці у сфері безпеки в Чорноморському регіоні, які мають або замінити, або доповнити наявні – БЛЕКСІФОР та Документ про заходи зміцнення довіри і безпеки втратили свою ефективність внаслідок агресивних дій Росії, і нам треба запропонувати нові підходи й нове бачення ситуації», – наголосив глава Української держави під час спільної прес-конференції з румунським колегою.

Порошенко також наголосив, що Україна підтримує ініціативу Румунії щодо створення спільної флотилії під егідою НАТО для посилення присутності Альянсу та зміцнення безпеки в Чорному морі.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна