Єврокомісія подала законодавчу пропозицію щодо безвізового режиму для України

 

Єврокомісія оголосила про подання законодавчої пропозиції щодо візової лібералізації для України.
Про це йдеться в документі, опублікованому сьогодні, 20 квітня, на сайті уряду ЄС.

У проекті не вказується жодних додаткових умов щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, зазначає “Європейська правда”.

“У своєму шостому і останньому звіті (щодо виконання Україною Плану дій з візової лібералізації”) Єврокомісія дійшла висновку, що Україна досягла необхідного прогресу і здійснила всі необхідні реформи, щоб забезпечити ефективне і стійке досягнення інших показників.

На основі цієї оцінки та враховуючи результати постійного моніторингу, який здійснювався з моменту запуску діалогу щодо лібералізації візового режиму Україна-ЄС, Комісія підтвердила, що Україна виконала всі критерії для кожного з чотирьох блоків другої фази ПДВЛ і що вона представить на початку 2016 року Законодавчу пропозицію внести зміни в регламент №539/2001, вносячи Україну в список безвізових країн“, – ідеться в документі.

Окрім того, в пропозиції відзначається, що Єврокомісія представила оновлені фактологічний аналіз і статистику щодо можливих наслідків лібералізації візового режиму з Україною в контексті міграції та безпеки, і в жодній додатковій оцінці цього питання немає потреби.

Як відомо, за процедурами Євросоюзу, після цього пропозиція Єврокомісії має пройти процедуру узгодження між країнами-членами Євросоюзу та рівні Європарламенту.
Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті забирає не менше місяця (зокрема, має бути призначений доповідач, мають відбутись дебати та комітетські слухання). Після схвалення в Європарламенті акт має бути затверджений Радою ЄС.

Виходячи з цього графіку, рішення набуде чинності лише влітку, орієнтовно – в липні.

Нагадаємо, що безвізовий режим ЄС передбачає дозвіл на короткострокові поїздки (терміном не більше 90 днів протягом кожних 6 місяців) для власників біометричних закордонних паспортів. Не йдеться про скасування віз для роботи в Євросоюзі.

Нагадаємо, днями деякі ЗМІ повідомляли, ніби Єврокомісія запропонує скасувати візи українцям з можливістю призупинення безвізового режиму у разі зростання міграції з України. Але в проекті законодавчої пропозиції така можливість не передбачена.

Читайте також:
Брюссель: Україна зробила потрібні кроки для безвізового режиму.
Фінальне рішення – 10 червня

Готуємося до безвізового режиму. Як це працює в Молдові й Боснії

Українці купують паспорти Молдови, щоб їздити в ЄС без віз

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна