Українці купують паспорти Молдови, щоб їздити в ЄС без віз

 

Громадяни України незаконним шляхом отримують паспорти Республіки Молдова, щоб їздити в Євросоюз без віз. Про це йдеться в розслідуванні молдовського видання Anticorupti, повідомляє “Європейська правда”.

Нагадаємо, у 2014 році Молдова підписала угоду про безвізовий режим з ЄС. Це спонукало багатьох українців різними способами роздобувати собі паспорти громадянина Молдови.

За інформацією видання, для цього використовуються дві основні незаконні схеми: фальсифікують документи з архівів, щоб довести бессарабську приналежність заявника на громадянство Молдови, або підробляють радянські паспорти.

При цьому отримати паспорт у законний спосіб для особи, яка справді має молдовське походження, дуже просто і дешево. Оформлення громадянства в такому випадку обійдеться у 25 євро і триватиме близько року.

Щоб не збирати документи самостійно, можна скористатися послугами посередників.

Журналісти Anticorupti зʼясували, що деякі посередники займаються винятково легальними схемами отримання молдовського громадянства й відмовляються навіть говорити про різноманітні незаконні способи.

Але у соцмережах можна легко знайти оголошення про послуги з виготовлення фальшивого паспорта громадянина Молдови.

Цінова політика на такого типу послуги теж дуже різниться. Фальшивий паспорт може коштувати від 2,5 тисяч гривень до 2 тисяч євро.

Одні посередники обіцяють “зробити все” за кілька днів, інші – протягом 8 місяців. Імовірно, така різниця в цінах і термінах надання послуг повʼязана з тим, що в цій сфері працює багато шахраїв, які беруть гроші як передоплату й не виконують обіцяного.

Читайте також:
Готуємося до безвізового режиму. Як це працює в Молдові й Боснії

 

До окремих елементів механізму підробки паспортів залучені й чиновники. Влітку 2014 року Інтерпол виявив у Молдові злочинну оборудку отримання незаконного молдовського громадянства українцями.

“Одна зі схем, яку здійснювали українські громадяни, щоб отримати біометричні паспорти разом із молдаванами, пов’язана зі спільним радянським минулим Республіки Молдови та України. За даними Національного центру з боротьби з корупцією, кілька чиновників створили свій “бізнес”, – йдеться в публікації.

За цією схемою, надходила заява про нібито втрату радянського паспорта, після чого чиновники фальсифікували офіційні записи радянських документів (форма 1), вклеювали фотографії особи замовників в юності із серією та номером паспортів колишніх радянських громадян, які емігрували.

У рамках розслідування цієї справи 2015 року було затримано шістьох чиновників. За інформацією слідства, таким чином документи отримали 35 осіб, які могли заплатити не менше 10 тисяч євро за молдовський паспорт.

Ще один варіант отримати молдовське громадянство – через незаконне рішення суду про надання довідок про народження та шлюб родичів на території Молдови.

За інформацією міністерства інформаційних технологій і зв’язку Республіки Молдова, протягом останніх п’яти років громадянство Молдови отримали 3 413 іноземців, з них 1 256 – українці.

За період із 2011 по 2015 рік було виявлено 216 випадків помилкової ідентичності молдовських громадян і 41 спроба отримати молдовське громадянство обманним шляхом.

Втім, попри таку статистику, з 2010 року було видано лише два укази президента Республіки Молдова (від 27 березня 2010 року та від 15 січня 2016 року) про позбавлення громадянства Республіки Молдова на підставі статті 23 закону Молдови “Про громадянство”, яка регламентує цю процедуру.

Читайте також:
ЄС може додати запобіжники в безвізовий режим для Туреччини, України та ін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна