Україна в рейтингу свободи слова піднялася на 22 місця, – “Репортери без кордонів”

Рейтинг свободи слова - Репортери без кордонів 2016

Україна посіла 107-ме місце серед 180 країн у щорічному Всесвітньому індексі свободи слова, який оприлюднила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

Порівняно з рейтингом 2015 року Україна піднялася на 22 сходинки. У минулорічному індексі “РБК” Україні відвели 129-те місце, у 2014 році – 127-ме.

На інтерактивній мапі, якою “Репортери…” ілюструють рівень свободи слова в різних країнах, Україна позначена вже не червоним кольором, як раніше, а помаранчевим – так само, як Італія, Угорщина, Греція, Хорватія, Болгарія та ін.
При цьому експерти вказують на “помітні проблеми” для роботи мас-медіа, що зберігаються в Україні.

Провідна журналістська правозахисна група відзначає, що загалом рівень свободи засобів масової інформації за підсумками 2015 році різко впав.

За даними дослідників, державні органи збільшили обмеження для роботи журналістів у Туреччині, Польщі, Таджикистані та Єгипті. Незалежні засоби інформації також частіше, ніж раніше, піддаються тиску “релігійних ідеологій” та “масштабних пропагандистських машин”, повідомляє “Радіо Свобода“.

“У всьому світі олігархи скуповують засоби масової інформації і здійснюють тиск, що поєднується з тиском урядовим”, – відзначає базована в Парижі правозахисна група.

Новий рейтинг із найкращими оцінками очолюють Фінляндія, Нідерланди, Норвегія, Данія, Нова Зеландія, Коста-Ріка, Швейцарія, Швеція, Ірландія, Ямайка.

Серед пострадянських країн найбільш вільно себе журналісти почувають в Естонії – 14-те місце світового індексу.

У США, на думку “Репортерів без кордонів”, “задовільна ситуація” – 41-ше місце в індексі свободи преси.

Росія перебуває на “червоному” 148-му місці Росія (+4 позиції за рік), де правозахисники відзначили “складну ситуацію”.
Польща опустилася на 47-ме місце (падіння з 18-го місця минулого року), Білорусь – залишилася на 157-му.

Знизу списку розташувалися країни з найбільшими перешкодами для роботи журналістів – Китай, Сирія, Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.

Серед країн, які продемонстрували найбільший з 2015 року регрес, фігурує Таджикистан, де, на думку правозахисників, президент Емомалі Рахмон використав боротьбу з тероризмом для переслідування інакодумства.

Читайте також:
Рейтинг консульств. Шенгенські візи українцям
найкраще видають Литва, Естонія й Угорщина. Польща – серед найгірших

Фонд “Відродження”: Слідчі Громадського ТБ у справі офшорів підривають суть свободи слова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна