Міністр юстиції розповів про “гібридний” алгоритм звільнення Савченко

 

Українська сторона намагатиметься повернути Надію Савченко без дотримання бюрократичних процедур, щоб вона вийшла на волю якомога швидше. Про це на брифінгу заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Перед цим він брав участь у зустрічі в адміністрації президента з Петром Порошенком, главою МЗС Павлом Клімкіним, мамою Надії Марією Іванівною, сестрою Вірою Савченко, російським адвокатом Іллею Новіковим, першим заступником голови ВР Іриною Геращенко.

Читайте також:
Порошенко поговорив із Савченко по телефону. Вона припиняє голодувати

“Конвенція, яка передбачає передачу громадян України з іншої іноземної держави, передбачає бюрократичні процедури. І в цій ситуації, в якій знаходиться Надія, звичайно, ті терміни, які визначені конвенцією, вони не є прийнятними. Тому сьогодні обговорено алгоритм, який включає в себе, крім юридичних заходів, політичні і дипломатичні заходи, що пришвидшити процес її повернення”, – зазначив Павло Петренко.

“Ми подамо відповідні документи впродовж двох наступних днів, зараз ми дали можливість дипломатам попрацювати з тією стороною, щоб отримати гарантії дотримання строків повернення Надії в Україну”, – пояснив міністр юстиції.

За його словами, всі необхідні документи, які стосуються юридичної сторони, готові.

Відповідаючи на запитання, чи відпрацьовуються механізми обміну російських ГРУшників на Савченко, Павло Петренко відповів: “Наші дипломати відпрацьовують всі можливі механізми, щоб Надія та інші політв’язні повернулися в Україну”.

Крім того, за словами Петренка, президент тримає на контролі повернення в Україну інших затриманих, яких незаконно тримають на території РФ, зокрема Сенцова, Кольченка та Афанасьєва.

Нагадаємо, 22 березня Донецький міськсуд Ростовської області РФ засудив Надію Савченко, незаконно викрадену в 2014 році з Луганської області, до 22 років ув’язнення. 18 квітня Голосіївський райсуд Києва засудив російських диверсантів-ГРУшників Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова, затриманих після теракту на Луганщині в 2015 році, до 14 років ув’язнення. Увечері після оголошення вироку президент України Петро Порошенко обговорив по телефону з Володимиром Путіним можливий обмін ГРУшників на Надію Савченко, яка після вироку залишається в СІЗО в Ростовській області. Із 6 квітня Надія тримала сухе голодування, погодившись лише на ін’єкції з глюкозою і фізрозчином.

Читайте також:
Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

Засуджені ГРУшники відмовилися подавати апеляції. Обмін на Савченко наближається

Путін про звільнення Савченко: Ми в контакті з керівництвом України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.