Форуми для відновлення національної пам’яті на Сході України УІНП почав із Краматорська

 

Учора, 17 квітня, в Краматорську Донецької області близько 200 учителів, музейників, активістів та методистів взяли участь у першому громадянському форумі “Відновлення і збереження національної пам’яті”, який організував Український інститут національної пам’яті за підтримки ГО “Фундація.101”.

“Метою масштабної події, яка пройшла в 1-й українській гімназії, було налагодити діалог із громадськістю, адже в регіоні є значний запит на освітні проекти та зацікавлення історією. Є аудиторія, відкрита до діалогу про минуле й національну пам’ять”, – повідомили “Новинарні” в УІНП.

“Одне із завдань Інституту – бути ресурсним центром, який надає необхідну інформацію, матеріали чи методологію місцевій владі, громадським ініціативам, вчителям, музейникам, — сказав під час форуму голова УІНП Володимир В’ятрович. — Зустріч у Краматорську зібрала близько двох сотень охочих, кожен з яких дізнався про діяльність Інституту, отримав найновіші видання та методичні матеріали”.

Начальник відділу музейної справи Анастасія Гайдукевич підкреслила важливість діалогу з музейниками щодо того, яким чином можна модернізувати музеї на сході України: “Перетворити їх з інструменту радянської пропаганди на місця пам’яті, що будуть сприяти формуванню ідентичності українців. Зрозуміти, що потрібно зробити, щоб побудувати цілісну експозицію, повернути цілі шматки історії, які звідти були вирвані радянською владою, що намагалась стерти їх з пам’яті людей”.

“Найбільш надихає велика кількість молоді, яка готова долучитись до змін”, – визнала представниця УІНП.

У рамках форуму історик Максим Майоров презентував фотодокументальні стенди “Українська Друга світова” та “Спротив Геноциду”.

Експерт Українського інституту національної пам’яті з питань декомунізації Ігор Каретніков проаналізував з громадськістю перебіг декомунізації.

Колишній директор Державного галузевого архіву СБУ Ігор Кулик провів майстер-клас із пошуку документів в архівах.

Історик, експерт доби Української революції Павло Подобєд провів лекцію “Українці Донеччини у збройній боротьбі за Українську Народну Республіку”.

Учасники заходів говорили про створення спільного інформаційного простору, подолання конфліктів, регіональні особливості й проблеми в реалізації державної політики щодо відновлення та збереження національної пам’яті тощо.

Паралельно пройшов дискусійний майданчик з музейниками регіону щодо переосмислення підходів до музейних виставок, планування реекспозицій у напрямук втілення інновацій та відновлення національної пам’яті.

Насамкінець усі охочі долучились до обміну досвідом, неформального спілкування та зустрічі з лідером гурту «Тінь сонця» Сергієм Василюком на його акустичному концерті.

Читайте також:
У Краматорську пройшла “Хода вільних людей”

Окрім того, представники Українського інституту національної пам’яті долучилися до демонстрації вулицями Краматорська. Марш було приурочено до подій 2014 року, коли патріоти вийшли висловити підтримку єдності України в захопленому бойовиками місті.

“Інститут національної пам’яті планує продовжити практику проведення таких громадянських форумів в інших містах Сходу України”, – повідомила прес-служба УІНП.

Читайте також:
Проміжні підсумки другого етапу декомунізації від УІНП:
лідирує ще не перейменований Дніпропетровськ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна