На підконтрольній території Донеччини й Луганщини не ведеться держстатистика, – Черниш

 

Після початку війни на території Донецької і Луганської областей не ведеться державна статистика. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на інтерв’ю міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша газеті “Деркало тижня”, яке вийшло сьогодні, 16 квітня.

“У тому числі й на територіях цих областей, підконтрольних Україні [не ведеться державна статистика]”, – сказав глава новоствореного міністерства.

“Чесно кажучи, я не можу для себе сформулювати хоча б приблизно зрозумілу причину, котра пояснювала б цей факт. Роботу агентства (з питань відновлення Донбасу, яке досі очолював Черниш) гальмувала, зокрема, й ця обставина. Скільки проживає населення? Скільки працює підприємств? Яка середня заробітна плата? І так далі, й таке інше. Як можна планувати відновлення, не знаючи елементарної ситуації в регіоні? Ми ставили ці запитання. Але в нас не було повноважень вимагати відповіді”, – розповів Вадим Черниш.

Основними завданнями нового відомства Вадим Черниш назвав, по-перше, “якнайшвидше стати до роботи”, по-друге – організувати мультитрастовий фонд для підтримки переселенців за сприяння ООН і Світового банку (“якщо до нас почнуть надходити кошти під зрозумілі проекти і конкретні цілі – значить, Україні довіряють”), та по-третє, створити системну концепцію для внутрішньо переміщених осіб, що базуватиметься на їх інтеграції в громади.

“Простіше кажучи, людей треба достойно прийняти і показати їм, що вони потрібні Україні. Необхідна масштабна державна програма, на рівні закону, яка в комплексі вирішуватиме проблеми переселенців. Під яку ми шукатимемо кошти і в бюджеті, і в донорів. Паралельно — реалізація програми відновлення східних регіонів та Криму”, – пояснив Черниш.

“Ще в рамках агентства ми проробили абсолютно прозорі європейські механізми освоєння коштів, які дозволяють: а) швидко залучати кошти; б) створити систему контролю за рухом коштів на всіх етапах; в) ефективно їх витрачати. Тільки під таку систему донори дають гроші… Ба більше, ми розробляємо програму, що дозволила б звести всі витрати і звіти в єдину карту, переглянути яку можна буде в режимі онлайн”, – розповів міністр з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, в цьому ж інтерв’ю Вадим Черниш висловив думку, що економічну блокаду Україною окупованих територій слід припинити, натомість задля реінтеграції уряд має виплачувати всі пенсії й соціальні допомоги громадянам України в ОРДО/ОРЛО.

Міністр висловився за швидше проведення верифікації та встановлення точної статистики внутрішньо переміщених осіб, які потребують соціальних виплат.

“Бо розбіжність 800 тисяч – 1 мільйон переселенців у даних Мінсоцполітики та ДСНС і ООН не додавало агентству аргументів для планування відновлення Донбасу. Особливо з урахуванням того, що всі липові переселенці, яких держоргани самі ж зареєстрували, а потім із ними відчайдушно боролися, зосереджені на територіях, близьких до лінії розмежування.
Щоб реально розуміти й планувати розвиток економічної та соціальної ситуації в Донецькій і Луганській областях, потрібно точно знати, скільки людей насправді проживають там як переселенці. А скільки зареєструвалися й повернулися додому на непідконтрольну територію”, – сказав Вадим Черниш.

За цим питанням постане необхідність негайного розмежування статусу ВПО (внутрішньо переміщена особа) і пенсіонера. “Що дозволить налагодити контроль і припинити численні маніпуляції та зловживання з виплатами”, – сказав міністр.

Читайте також:
На Донеччині міськрада через фіктивні довідки “переселенцям”
розтратила 10 млн. державних гривень

Вадим Черниш також визнав, що “в певному сенсі” його попереднє відомство – Агентство з питань відновлення Донбасу – автоматично стало міністерством. “Плюс Крим. Плюс непідконтрольні території. Плюс лінія розмежування. Плюс гуманітарна складова. Плюс переселенці. Тобто комплекс проблем і завдань, із яких треба оперативно формувати чітку державну позицію, стратегію, вибудовувати політику і щодня тримати руку на пульсі”, – пояснив завдання міністр.

Читайте також:
В уряді немає віце-прем’єра з питань АТО. Зате є “Мінокупація”

При цьому Черниш спростував поширену думку про роль Володимира Кістіона в новому уряді як віце-прем’єра “з питань АТО й окупованих територій”.

“Що стосується збереження кураторства віце-прем’єра — до речі, ще не дуже зрозуміло, якого, — то це зовсім інша історія. У фіналі якої ми маємо прийти до чіткого розмежування повноважень та функцій, що дозволить працювати на спільну справу, а не грати м’язами й повноваженнями. Профільний віце-прем’єр візьме на себе координуючу міжвідомчу функцію, роботу профільних комісій на рівні уряду тощо. Іншого підходу тут апріорі бути не може”, – сказав глава “Мінокупації”.

За його словами, “всі рішення колегіально ухвалюватиме Кабмін”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна