Обрати Парубія головою Ради допомогла “Самопоміч”. У президії тепер дві жінки

 

Верховна Рада обрала своїм новим головою Андрія Парубія, який досі був першим віце-спікером.
“За” відповідне рішення на ранковому засіданні 14 квітня проголосували 284 депутати.

Проти були 30 депутатів (депутати “Опозиціного блоку”, і позафракційний депутат Деркач), 9 утрималися, 80 – не голосували (зокрема фракція Радикальної партії Олега Ляшка майже повним складом).

Порівняно із голосуванням за прем’єра Гройсмана (257 “за”), Парубій отримав більшу кількість голосів за рахунок його підтримки фракцією “Самопоміч”.

“Ми повинні спільно збільшити інституційну спроможність Верховної Ради України. Ми повинні зробити все, щоб Верховна Рада стала центром прийняття рішень”, – заявив Парубій перед голосуванням. Він пообіцяв бути спікером “усіх народних депутатів” і закликав парламентарії ставити “вище політичних амбіцій інтереси держави, яка бореться з окупантом”.

Парубій часів СНПУ

Парубій часів СНПУ

Андрій Парубій (1971 р.н.) – народний депутат VI-VIII скликань. У 2014 році – секретар РНБО, який почав АТО. Під час Революції Гідності – комендант “Самооборони Майдану”.

Був членом партій: Соціал-національна партія України (крайньо права попередниця ВО “Свобода”, 1994—2004), “Наша Україна” (2004—2012), “Фронт змін” (2012), ВО “Батьківщина” (2012—2014), “Народний фронт” (з 2014 р.).

Іншою постановою обраного прем’єром Володимира Гройсмана відкликали з посади спікера (282 голоси “за”).

Також парламент обрав депутатку від Блоку Порошенка Ірину Геращенко першим заступником голови Верховної Ради – “за” проголосували 260 депутатів.

Ірина Геращенко. Фото з ФБ

Ірина Геращенко. Фото з ФБ

Ірина Геращенко (1971 р.н.) – фаховий журналіст, була ведучою і редактором на каналі “Інтер”, президентом УНІАН та ін. Прес-секретар Віктора Ющенка (2002-2006, зокрема в перші роки його президентства).

Народний депутат VI-VIII скликань (“Наша Україна”, “УДАР”, БПП). До останнього часу була уповноваженою президента України з питань мирного врегулювання на Донбасі та членом гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську.

У цей час засідання вела віце-спікер Оскана Сироїд (“Самопоміч”), яка зберегла посаду. Президента Петра Порошенка а цей час у залі ВР уже не було.

Таким чином, уперше в історії жінки мають більшість у президії ВР України – дві жінки з трьох керівників Ради.

Як відомо, напередоднікоаліція погодила призначення Володимира Гройсмана прем’єр-міністром, Андрія Парубія – спікером парламенту, а Ірини Геращенко – першим віце-спікером.

Учора, 13 квітня, Ірина Геращенко, відповідаючи на запитання Новинарні, сказала, що ще не обговорювала з президентом Порошенком, чи вона й надалі виконуватиме обов’язки уповноваженої по Донбасу та чи братиме участь у переговорах в Міньську.

Читайте також:
Геращенко: Гройсман шантажує БПП і ставить особисті інтереси вище від державних

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна