ГУР: Під Новоазовськ прибув підрозділ ВДВ ЗС РФ на чолі з ренегатом-полковником, який присягав Україні

 

Головне управління розвідки Міноборони України зафіксувало перекидання під Новоазовськ (тимчасова окупована територія Донецької області) підрозділу 45-ї окремої бригади спеціального призначення Повітрянодесантних військ ЗС Росії, що базується в підмосковній Кубінці. У зв’язку з цим українська розвідка очікує на активізацію диверсійно-розвідувальної діяльності російських окупаційних військ на Маріупольському напрямку.

Підрозділ 45-ї окремої бригади спецпризначення ВДВ ЗС РФ (до початку 2015 року – 45-й окремий полк СпН) очолює безпосередньо командир бригади, полковник ЗС Росії Паньков Вадим Іванович, 1968 р.н., уродженець міста Гомель, мешкає в Московській області.

Як повідомляє ГУР, в офіційній біографії цього російського офіцера старанно приховується той факт, що у 1992 році, втікаючи від війни в Нагорному Карабасі, лейтенант Паньков прибув в Україну, прийняв присягу на вірність народу України та проходив службу в Збройних силах України на посаді командира групи спецпризначення 2-го батальйону 9-ї окремої бригади спеціального призначення (Кіровоград).

“Майже два роки Вадим Паньков, білорус за походженням, насолоджувався мирним життям в Україні, гостинністю та дружелюбністю українського народу. Наприкінці 1993 року офіційно перевівся із ЗСУ до збройних сил Росії, де брав безпосередню участь у створенні 45-го окремого полку спеціального призначення ПДВ ЗС РФ (Кубінка, Московська обл.)”, – інформує розвідка.

“У реальній біографії полковника ЗС РФ Панькова є декілька фактів, які яскраво характеризують весь офіцерський корпус сучасної російської армії:

  • у 2009 року, на посаді командира 45 окремого полку спеціального призначення ПДВ ЗС РФ, брав участь у рейдерських акціях в інтересах будівельного бізнесу кримінального авторитета “Глиби” (Олексія Храмушина – зятя генерал-полковника Володимира Шаманова, командувача Повітрянодесантними військами ЗС РФ), використовуючи в якості “тітушок” підлеглих військовослужбовців із складу груп спеціального призначення полку;
  • у січні 2015 року особисто організував спробу знищення розвідувальної групи 73-го Морського центру спеціального призначення ВМС України у районі Гранітного-Миколаївки (Маріупольський напрямок), в результаті чого загинув капітан 1-го рангу Збройних сил України Юрій Олефіренко.
    Вадим Паньков і Юрій Олефіренко разом служили у 2-му батальйоні 9-ї обр СпП Південного ОК ЗС України у Кіровограді у 1992-1993 роках”, – наголошується у зведенні.

“На відміну від російських офіцерів, які посилають своїх солдат гинути на чужій землі за мільярди віолончеліста Путіна, без оголошення війни, без знаків розрізняння, як безпритульних “зелених чоловічків”, офіцер Збройних сил України капітан 1-го рангу Олефіренко Юрій Борисович захищав свою Батьківщину, своїм тілом закрив трьох підлеглих і ціною власного життя врятував їх від загибелі.
Мужність та героїзм патріотів України ніколи не будуть забуті, як не будуть забуті і воєнні злочини російських окупантів”, – підкреслюють автори зведення ГУР МО від 14 квітня.

Розвідка зауважує, що командувач Повітрянодесантних військ ЗС РФ генерал-полковник Володимир Шаманов – один із ключових членів військової ланки організованого злочинного угрупування, що організувало та спланувало окупацію української території (Автономної Республіки Крим) та збройну агресію Росії проти України на Донбасі.

“Очолює військову ланку цього організованого злочинного угрупування безпосередньо міністр оборони Росії генерал армії Сергій Шойгу, а до її основного складу входять співслужбовці генерала Шаманова по службі в Повітрянодесантних військах:

  • генерал-полковник Садовенко Юрій Едуардович, який на посаді заступника міністра оборони – керівника апарату міністра оборони Російської Федерації безпосередньо здійснював підбір та призначення російських генералів на керівні посади в 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК, а також 12 Командування резерву (на т.ч. Центр територіальних військ, Новочеркаськ), Південного ВО (Ростов-на-Дону) ЗС РФ;
  • генерал-полковник Ленцов Олександр Іванович, який на посаді заступника командувача Сухопутними військами ЗС РФ був головним координатором діяльності російських окупаційних військ під час окупації Криму та збройної агресії Росії на тимчасово окупованих територіях сходу України”, – зазанчає ГУР МО.

Головне управління розвідки продовжує цілеспрямовано збирати факти щодо участі військовослужбовців ЗС РФ у воєнних злочинах на тимчасово окупованих територіях сходу України для подальшої передачі доказової бази визначеним порядком до Міжнародного кримінального суду, а також відстежувати їх подальшу діяльність та переміщення після повернення до Росії.

Інформація щодо російських військовослужбовців, які підозрюються у скоєнні воєнних злочинів на території України, регулярно передається українською стороною країнам-членам ЄС та НАТО у т.ч. з метою розширення “санкційного” списку.

“Нагадуємо про неминучість покарання за воєнні злочини, що не мають строків давності, та відповідальність за які передбачена нормами міжнародного і національного кримінального права”, – нагадує ГУР.

Читайте також:
Міністр оборони РФ будує власну “хонку” на віджатому мисі в Севастополі

Суди в Росії вважають пом’якшувальною обставиною найманство в армії “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна