16-й, наймолодший. Велике досьє на Гройсмана

 

Сьогодні, 14 квітня 2016 року, Верховна Рада 257 голосами затвердила на посаді уряду Володимира Гройсмана. Він став 16-м за ліком (за іншими підходами – 14-м або 15-м) і наймолодшим в історії прем’єр-міністром України.

Перед голосуванням Володимир Гройсман виступив із короткою промовою, у якій заявив, що на заваді роботи уряду можуть стати три загрози – корупція, неефективність державного управління і популізм. За його словами, ці речі є “не меншою загрозою для України, ніж ворог на сході нашої країни”.

“Я розумію власну відповідальність, я розумію, що зараз важкий час, в якому ми маємо проявити ефективність, політичну волю для того, щоб вивести країну з кризи, пришвидшити і змінити якість європейський реформ, забезпечити незмінність курсу європейської інтеграції”, – наголосив тоді ще голова ВР.

“Новинарня” зібрала повне досьє на нового керівника Кабміну, згадавши його досягнення на попередніх посадах та походження зароблених мільйонів.

Народився і вчився

Народився 20 січня 1978 року у Вінниці.

У 1994 році закінчив Вінницьку середню школу № 35.

У 2003 році закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю «юриспруденція».

У 2010-му – Національну академію державного управління при Президенті України та отримав ступінь магістра за спеціальністю «управління суспільним розвитком» і спеціалізацією «управління на регіональному і місцевому рівнях.

Англійською мовою не володіє.

Робив кар’єру

У віці 14 років працював слюсарем на МП «Школяр».

У серпні 1994-го, у віці 16 років, призначений комерційним директором приватного малого підприємства «ОКО», а з листопада 1994-го – ПП «Юність» (обома ПП володів його батько).

2002 року переміг у мажоритарному окрузі на виборах до Вінницької міської ради та став наймолодшим депутатом (24 роки).

У листопаді 2005-го обраний секретарем міськради на місце відстороненого та призначений виконуючим обов’язки міського голови Вінниці.

У березні 2006-го переміг на виборах міського голови Вінниці та став наймолодшим мером обласного центру в Україні (28 років). 2010 – вдруге обраний міським головою Вінниці.

У лютому-жовтні 2014 – віце-прем’єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Від жовтня 2014 – народний депутат України (№4 у списку «Блоку Петра Порошенка»).

Від 27 листопада 2014 до 14 квітня 2016 – голова Верховної Ради України.

Із 15 грудня 2014 – член Ради нацбезпеки й оборони.

Із 15 квітня 2016 – прем’єр-міністр України.

Facebook: volodymyrgroysman

Останній на даний момент запис: “Дякую за високу довіру, віддано працюватиму на успіх України та благо наших громадян!”

Робив і робить бізнес

Протягом 1994-2005 років молодий Володя вів спільний бізнес із батьком, Борисом Гройсманом, якому належали приватні підприємства «ОКО» та «Юність» (бізнес у сфері роздрібної торгівлі – від назви ринку на проспекті Юності у Вінниці).

Перебуваючи на посаді мера, Гройсман був власником компаній «Інтертрейд» і «Ковінько-ковбаси», раніше – співзасновником агрофірми «Поділля».

У кожній зі згаданих фірм компаньйоном Гройсмана був Юрій Гижко – брат Андрія Гижка, чиновника Вінницької обласної адміністрації з багаторічним стажем. Сьогодні він перший заступник Валерія Коровія, голови ОДА. Коровій свого часу був заступником Гройсмана, коли той працював міським головою Вінниці.

Сьогодні батькові Володимира Гройсмана офіційно належить ТОВ «Фірма” Юність Плюс”». Вона управляє торговим комплексом «Гранд».

Також місцеві ЗМІ приписували йому ше кілька підприємств, серед яких цементний завод і торгово-розважальний комплекс «Магігранд» (кредит на його спорудження брало ПП «Юність»).
Насправді «Магігранд» належить дружині Гройсмана Олені.

У 2009 році фірма «Юність» ініціювала своє банкрутство у зв’язку з кредиторською заборгованістю перед низкою підприємств, частина яких, за даними місцевих ЗМІ, також належать родині Гройсманів.

Магігранд Гройсман

«У підсумку ТРЦ “Магігранд”, на будівництво якого батько Гройсмана позичив у банку $10,8 млн., дістався компанії дружини Гройсмана за $1,2 млн.”, – пише «Цензор» з посиланням на «Наші гроші».

Гранд меблі ГройсманВідомо, що в час мерства Гройсман отримав у власність зоекрема приміщення площею 1051 кв. м на проспекті Юності, 46 у Винниці. Зараз тут салон “Гранд меблі”. Вочевидь, здача в оренду саме цієї нерухомості приносить панові Володимиру офіційні 1,4 млн. грн. щороку в деклараціях про доходи.

Політично коливався

Із 2005 року, у період президентства Віктора Ющенка, Гройсман був членом президентської партії «Народний союз «Наша Україна».

У 2010 році виграв вибори міського голови Вінниці як висуванець політичної партії «Совість України».

У 2014 році, на парламентських виборах, балотувався у першій п’ятірці партії «Блок Петра Порошенка», але залишався позапартійним.

Обростав зв’язками

Батько – Борис Гройсман, депутат Вінницької міськради у 2002-2006 роках, власник приватних підприємств «ОКО» та «Юність».

Зв’язок Володимира Гройсмана із Петром Порошенком незаперечний, але формально він фіксується лише у вигляді призначень Гройсмана у 2014 році, після обрання Порошенка президентом, на посаду віце-прем’єр-міністра України та обрання його головою Верховної Ради за сприяння фракції Блоку Порошенка.

Вважається, що Порошенко профінансував виборчу кампанію Гройсмана на посаду мера в 2005 році. А пост міського голови Володимир успадкував від Олександра Домбровського, з яким Гройсмани зблизилися. Домбровський тоді підвищився до посади голови обласної адміністрації і теж мав сприяння від Петра Порошенка.

Також підприємство Порошенка – ВАТ «Вінницька кондитерська фабрика» – та Благодійний фонд Петра Порошенка були залучені до низки проектів із розвитку Вінниці під час перебування Гройсмана на посаді мера, зокрема на прикладі побудови набережної Roshen і плавучого фонтану Roshen в руслі річки Південний Буг.

Після переїзду Володимира Гройсмана до Києва в 2014 році в. о. мера, а згодом мером Вінниці став його соратник Сергій Моргунов, секретар міськради при Гройсмані. У 2015 році Моргунов переміг на місцевих виборах від партії Гройсмана «Вінницька європейська перспектива».
Як повідомляв INSIDER , бізнес сім’ї Моргунова, як і сім’ї Гройсманів, сконцентрований навколо вінницької нерухомості.

До складу нового Кабміну Гройсман пролобіював  своїх заступників на посаді мера Вінниці – Володимира Кістіона, Олександра Саєнка, Андрія Реву, завадивши спробам президента Порошенка провести на посаду першого віце-прем’єра свого ставленика Віталія Ковальчука.

Досягав результатів

За період перебування Гройсмана на посаді мера Вінниці велика частина маршрутних таксі була замінена на швейцарські трамваї, що були у вжитку, подаровані Вінниці Цюріхом. Щоб залучити пасажирів до користування послугами трамваїв, у них запровадили безкоштовний Wi-Fi.

У 2013 році за підтримки Кабінету Міністрів мер Гройсман отримав кредит під державні гарантії на закупку 40 тролейбусів і 30 автобусів для міста, а також фінансування будівництва нового трамвайного «кільця». Було створено муніципальний автобусний парк.

Під час першого мерського терміну отримав банківське кредитування для ремонту асфальтного покриття всіх магістральних і багатьох другорядних вулиць Вінниці. Реалізовував проект енергозбереження й максимального освітлення міста.

У 2008 році Вінницька мерія за позабюджетні гроші і за підтримки міжнародних партнерів створила перший «Прозорий офіс» з надання адміністративних послуг населенню для мінімізації контактів громадян з чиновниками, прискорення оформлення дозвільних документів та зниження можливостей для корупції.

Уряд Швейцарії виділив Вінниці 170 мільйонів гривень як допомогу на модернізацію системи теплопостачання двох мікрорайонів.

За часів мера Гройсмана у Вінниці побудовано набережну «Рошен» та однойменний «танцюючий» фонтан, що стали туристичною візиткою міста.

У 2007-2013 роках Вінниця залучила понад 736 млн. грн. зовнішніх інвестицій

За рейтингом журналу «Фокус», опублікованому в  липні 2013 року, Вінницю визнано найкращим містом України для життя.

* * *

У квітні 2014 року, в період перебування Володимира Гройсмана на посаді віце-прем’єра ініціював розгляд Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, за якою повноваження місцевого самоврядування мали бути суттєво розширені, а громади (села, селища та міста) – наділені фінансовим ресурсом у вигляді місцевих та частини загальнонаціональних податків для реалізації цих повноважень.

Ця концепція була реалізована в період спікерства Гройсмана у ВР.

Як віце-прем’єр Володимир Гройсман очолював та координував антикризові напрямки діяльності Кабміну: урядовий антикризовий енергетичний штаб; державну комісію з розслідування причин авіакатастрофи літака Boeing 777 «Малайзійських авіаліній»; міжвідомчий координаційний штаб по роботі із внутрішньо переміщеними особами; напрямок відновлення Донбасу та роботу з міжнародними донорами.

У червні 2014 році Гройсман ініціював створення Державного агентства е-урядування (утворене 4 червня 2014 року шляхом перейменування Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації України для максимально якісного та ефективного забезпечення в Україні розвитку системи електронного управління).

* * *

Верховна Рада України на чолі зі спікером Гройсманом ухвалила повний пакет законів, необхідних для виконання Плану дій із візової лібералізації з ЄС, державні бюджети 2015 та 2016 (фактично без обговорення), закони про публічні закупівлі й Національну поліцію, податкову реформу, визнала Росію державою-агресором, визначила межі «окремих районів» Донецької та Луганської областей, на яких може діяти особливий режим самоврядування.
Після трьох місяців безперервних спроб та кількох десятків постановок на голосування Гройсман таки протиснув через Раду вигідний БПП “закон про партійну диктатуру” – право партій виключати кандидатів із виборчих списків уже після завершення виборів.

У серпні 2015 року Рада 265 голосами попередньо схвалила президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади (із т.зв. «особливим статусом Донбасу»), але не змогла зібрати 300 голосів для прийняття конституційних змін на наступній сесії.

На пленарних засіданнях Верховної Ради України присутній – 167 разів, відсутній – 2 рази (за даними реєстрації депутата за допомогою електронної системи).

Отримував нагороди

Орден «За заслуги» III ступеня (26 червня 2008, від президента Ющенка) – за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня Конституції України.

Орден «За заслуги» II ступеня (27 червня 2012, від президента Януковича) – за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.

Кавалерський хрест Ордену заслуг Республіки Польща (листопад 2011).

Має сім’ю

Дружина – Олена Іванівна.

Діти – Юлія, Крістіна, Давид.

Стабільно заробляє

За 2015 рік, згідно з декларацією про доходи, Володимир Гройсман заробив 1 487 310 грн., з них зарплата на посаді голови ВР склала 77 270 грн., дохід від здачі нерухомості в оренду – 1 410 000 грн.

Згідно з документом, доходи членів сім’ї спікера ВР становили 2 940 667 грн.

Сума коштів на рахунках Гройсмана становить 2 561 227 грн., сім’ї – 451 655 грн.

Голова Верховної Ради володіє чотирма земельними ділянками (площею 5923, 1500, 1499, 237 кв. м), двома житловими будинками, площа яких становить 534 кв. м і 461,1 кв. м відповідно, а також має п’ять об’єктів іншого нерухомого майна загальною площею 2 156 кв. м.
У власності родини спікера також є квартира, площа якої становить 59,6 кв м.

Гройсман має власний легковий автомобіль Land Rover Range Rover 2013 року випуску, а в членів його сім’ї є Volkswagen Touareg 2011 року.

* * *

За 2014 рік, згідно з декларацією, сукупний дохід Володимира Гройсмана становив 1 571 471 грн., з них зарплата та інші виплати тоді склали 156 731 грн., дохід від здачі майна в оренду – 1 408 000 грн.

Доходи членів сім’ї Гройсмана в 2014 році становили 1 447 835 грн.

Земельні ділянки, житлові будинки, квартира й два авто бути ті самі, що й зараз.

На банківських рахунках у Гройсмана було 1,54 млн. грн.

Читайте також:
Гройсман не захотів очолювати уряд зі “смотрящими” Банкової

Гройсман: Я не буду прем’єром в уряді лузерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна