У Луцьку активісти влаштували під судом лежачий пікет проти реваншу старої міліції

 

Сьогодні, 13 квітня, під Волинським окружним адміністративним судом відбулася акція громадських активістів, які протестують проти рішення суду про поновлення на посадах колишніх працівників міліції, звільнених за результатами атестації.

Протестувальники сиділи перед входом до суду з плакатами “Поновлення «ментів» – це зрада”, “Волинські судді зливають реформу поліції”.
Поряд підвісили символічну людську фігуру, на яку почепили табличку з написом: «Я – суддя! І мені на#рати на реформу поліції».

протест-суд-волинь

Фото з FB Марія Доманська

12 квітня Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позови екс-оперуповноваженого сектору карного розшуку Ковельського міськвідділу, майора поліції Олександра Стрельчука, та колишнього старшого інспектора Турійського відділу, капітана поліції Олександра Ручина, які вимагали визнати протиправними рішення атестаційних комісій щодо їх звільнення з посад.

Суд також постановив, що  поліція має відшкодувати Стрельчукові та Ручину кошти, не отримані “за час прогулу” (вимушеного) – 7 333 і 7 769 гривень відповідно.

Загалом станом на 13 квітня на Волині поновлено рішеннями суддів поновлено на посадах 4 поліцейських, що були звільнені за результатами переатестації. І слухання в аналогічних правах тривають.

Як наголошує журналістка й громадська активістка Марія Доманська, що входила до складу атестаційної комісії у Волинській області, комісія складалася з трьох правоохоронців і трьох громадських активістів, а тому її рішення не повинно викликати запитань щодо упередженості чи неправомірності вчинків.

«Оскільки ці люди були звільнені, вони не відповідали певним професійним, етичним чи іншим якостям», – наголошує Доманська.

Громадські активісти та члени атестаційних комісій переконані, що суди – не лише на Волині, а й по всій Україні – «зливають» реформу поліції.

Зокрема, судді неодноразово забороняли фото- та відеозйомку журналістам, попри те, що ці судові процеси мають велику суспільну вагу. Адже реформа поліції – чи не єдина реформа в Україні, яку справді помітно і яка привертає величезний суспільний інтерес.

Йдеться не лише про Волинь, а й про суди в інших регіонах. Так, 29 березня суддя Окружного адміністративного суду Києва Володимир Келеберда заборонив журналістам програми “Схеми” фільмувати засідання, де оскаржувалося рішення про звільнення працівників внутрішніх справ, які не пройшли переатестацію.

Хоча Законом УкраїниПро забезпечення права на справедливий суд”  передбачено, що “учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом”.

“Натомість суддів це не хвилює. Кругова порука правоохоронної системи в дії: як же так давати публічний розголос справи того мента, з яким справи рішав”, – констатує Марія Доманська.

Юристи Нацполіції обіцяють подавати апеляції на всі рішення судів про поновлення на роботі “старих кадрів”.

Відео Hromadske.Volyn.ua

Як повідомляла Новинарня, раніше глава Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила, що реформу поліції можуть звести нанівець рішення судів про поновлення на роботі працівників МВС, які не пройшли переатестацію.

Деканоїдзе, зокрема, висловила побоювання, що “стара суддівська система зробить усе, щоб знищити реформу поліції”.

“Люди, які займалися вимаганням, бандитизмом, не можуть знайти себе поза міліцейською системою, вони прагнуть повернутися, щоб займатися цим уже в оновленій поліції”, – наголосила очільниця Нацполіції.

В українських судах триває розгляд багатьох позовів колишніх працівників МВС, які не пройшли переатестацію й вимагають поновити їх на посадах.

Одним із перших і найбільш резонансних випадків стало рішення Окружного адміністративного суду Києва про поновлення на посаді колишнього заступника начальника Головного слідчого управління МВС Григорія Мамки, якого голова Одеської обладміністрації Міхеїл Саакашвілі називав “стовпом корупційної системи рекету і втручання в бізнес старої міліції”.

Читайте також:
Мамка прийшов в МВС “працювати”. Деканоїдзе пообіцяла йому пекло Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна