Коаліція узгодила нову президію ВР і весь уряд, крім МОЗ

 

14 квітня, швидше за все, буде нарешті затверджено новий Кабінет Міністрів. Але вочевидь не в повному складі. Станом на даний час досі не узгоджено кандидатуру на посаду міністра охорони здоров’я. Це стало відомо після установчого засідання коаліції фракцій Блоку Порошенка і “Народний фронт”, яке відбулося в парламенті сьогодні ввечері.

“Не виключено, що без МОЗ може бути проголосовано склад Кабміну. Це ускладнює процес, бо тоді треба окремо голосувати за відставку [міністра] Квіташвілі. Але менше з тим, це не гальмуватиме процес затвердження Кабміну”, – повідомила після засідання коаліції народний депутат Вікторія Сюмар (“Народний фронт”).

Коаліція підтримала призначення нинішнього спікера парламенту Володимира Гройсмана на посаду прем’єр-міністра та затвердила “узгоджений склад нового уряду” – список із 23 кандидатів на міністерські посади. Про це у “Твіттері” написав прес-секретар Гройсмана Дмитро Столярчук.

“Залишається одна вакантна посада, оскільки БПП не погодив міністра з питань охорони здоров’я. До завтра, можливо, це питання вирішиться”, – сказала в коментарі журналістам депутатка Сюмар.

Згідно з новою “шахматкою”, в новому уряді буде загалом шість віце-прем’єр-міністрів. При цьому першим “віце” – міністром економрозвитку стане Степан Кубів.
Також у Кабміні заплановано ввести посади віце-прем’єра з питань АТО (Володимир Кістіон), і окреме міністерство з цих самих питань (Вадим Черниш). Крім того, буде віце-прем’єр з гуманітарних питань (В’ячеслав Кириленко) та окремий міністр культури (Євген Нищук).
Інші “віце” – Іванна Климпуш-Цинцадзе (євроінтеграція), Павло Розенко (соцільна політика), Геннадій Зубко (він зберігає посаду віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства).
Порівняно з попередньою “шахматкою” за 13 квітня, не буде віце-прем’єра з реформ (планувався Дмитро Шимків). А на пост міністра енергетики узгоджено депутата від БПП Ігоря Насалика.

Депутат БПП Олексій Гончаренко також повідомив, що коаліція проголосувала за призначення Андрія Парубія новим головою парламенту, а Ірини Геращенко – першим віце-спікером.
Заступником голови ВР залишиться Оксана Сироїд як представник опозиції (“Самопоміч”).

Також на зборах коаліції погодили рішення скасувати постанову від 16 лютого про визнання незадовільною роботу уряду Арсенія Яценюка – такою була вимога “Народного фронту”.

Щодо способу голосування з кадрових питань у парламенті, депутат від фракції “НФ” Сергій Висоцький агентству “Інтерфакс-Україна” повідомив: “Буде пакетне голосування”.

Він пояснив, що в пакеті буде постанова про зняття Яценюка з посади прем’єр-міністра, про скасування постанови про визнання роботи уряду незадовільною, про призначення Гройсмана прем’єром.
У другій постанові, за словами, будуть пункти “про призначення Гройсмана прем’єром в пакеті з Кабміном” і звільнення Гройсмана у зв’язку з його переходом в Кабмін.
Крім того, тут же будуть пункти про призначення Андрія Парубія спікером парламенту, а Ірини Геращенко – першим віце-спікером.

Читайте також:
Навколо чого торгується ще не створена коаліція. РЕПОРТАЖ З РАДИ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна