Відставка Яценюка. “Камікадзе” керував 2 роки 1,5 місяця

 

Арсеній Яценюк оголосив про свою відставку з посади прем’єр-міністра.
Про це він заявив у своєму відеозверненні, яке оприлюднено в ефірі центральних телеканалів 10 квітня.

“Парламентська фракція Блоку Петра Порошенка висунула на посаду глави уряду Володимира Гройсмана. Зробивши все для стабільності  і спадкоємності курсу, заявляю про рішення передати  обов’язки керівника уряду України… У вівторок, 12 квітня, подання буде внесене до Верховної Ради”, — заявив глава уряду.

Таке рішення продиктоване кількома причинами, а політична криза, за його словами, розв’язана штучно.

“Відсьогодні бачу свої завдання ширше, ніж повноваження керівника уряду: нове виборче законодавство, конституційна реформа, судова реформа, коаліційний контроль за курсом нового уряду, міжнародна підтримка України та її членство у ЄС та НАТО – частина моєї програми”, – сказав Арсеній Яценюк, який також є головою політради партії “Народний фронт”.

“Ми позбулися номенклатурної нерівності, зберегли українську економіку від дефолту, розпочали масштабні структурні зміни і зробили все для незворотності європейського вибору. Попри війну, створили умови для економічного відновлення”, – зазначив Яценюк, говорячи про роботу свого Кабміну.

Арсеній Яценюк попросив свою фракцію “Народний фронт” підтримати його рішення і зауважив, що “НФ” залишається у коаліції.

Він додав, що “рейтинг – справа мінлива”, а фракція “Народного фронту” впродовж двох років “продемонструвала єдність, відповідальність за слово і здатність приймати найскладніші рішення, діяли чесно і не боролися проти союзників”.

“Я горджуся результатам нашого уряду. Чимало наших справ ще будуть оцінені.
Дякую нашому народові, суспільству, громадським активістам, волонтерам, дякую кожному з вас за витривалість і терпіння.
Ми зробили майже неможливе. Захистили нашу державу. Заснували нове військо і поліцію. Зробили Україну енергетично незалежною від Росії. Як господарі, ввели режим економії і водночас зосередили та заощадили для розвитку держави вагомі фінанси. Ми позбулися номенклатурної нерівності. Вберегли економіку від дефолту. Розпочали масштабні структурні зміни. Ми зробили все для незворотності європейського вибору. Попри війну і тимчасову втрату територій, створили умови для економічного відновлення”, – сказав Яценюк.

Це перший випадок в українській політиці, починаючи з 1991 року, коли керівник уряду добровільно залишає посаду.
Арсеній Яценюк очолив Кабмін 27 лютого 2014 року – одразу після перемоги Революції Гідності – та проголосив свій кабінет “урядом камікадзе”.
Таким чином, “камікадзе” залишався на посаді два роки і півтора місяці.

Нагадаємо, 16 лютого у Верховній Раді відбулося голосування з приводу недовіри уряду і, внаслідок інтриги за участю адміністрації президента, глави Кабміну та позапарламентських чинників, які впливають на різні групи ВР, очікуваної відставки Яценюка не сталося – за недовіру проголосували 194 депутати при необхідних 226.
Після цього парламентсько-урядова криза ще більше загострилася. Із коаліції вийшли фракції “Баткьівщина” й “Самопоміч”. Коаліція “Європейська Україна” припинила існування, однак президент Порошенко відмовився призначати дострокові вибори парламенту.

Зазнали невдачі спроби сформувати нову коаліцію, зміцнивши союз Блоку Порошенка та “Народного фронту” фракціями ВО “Батьківщина” та Радикальної партії Ляшка.
Проти дострокових виборів та виконання популістських вимог “Батьківщини” виступили Сполучені Штати, які надають Україні фінансову й політичну підтримку.

Останнім часом тривало поповнення фракцій БПП і “Народний фронт” позафракційними депутатами, виключеними з інших демократичних фракцій, щоб у сумі ці дві фракції мали принаймні 226 учасників.

БПП висунув своїм кандидатом на посаду прем’єр-міністра нинішнього голову Верховної Ради Володимира Гройсмана.
Президент Петро Порошенко оголосив, що нову коаліцію буде створено 12 квітня.
Ідеться про те, що коаліція двох фракцій – БПП і “НФ” – затвердить главою уряду Гройсмана, головою парламенту – нинішнього першого віце-спікера Андрія Парубія, і для прийняття цих та інших ключових рішень залучатиме нардепів з інших фракцій.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна