В Одесі – провокації з георгіївськими стрічками й російським триколором

 

В Одесі під час святкування 72-ї річниці звільнення міста від нацистських загарбників, яку відзначають 10 квітня, відбулися сутички між прибічниками “Антимайдану” та активістами правих рухів.

Як повідомляє місцева преса, все почалося з провокацій з боку проросійських сил (в Одесі їх називають “куликівцями” – за місцем проведення “Антимайдану” на Куликовому полі). Дехто з яких причепив на одяг георгіївські стрічки.

Перша бійка відбулася на Алеї Слави, куди в супроводі військовослужбовців Нацгвардії прийшли близько двох сотень любителів Росії, пише “Думская”. Туди ж підійшли активісти низки патріотичних організацій, зокрема ВО “Свобода”.

Один із них зірвав з “куликівця” георгіївську стрічку, яка в Україні є ознакою прихильності до проросійських терористів. Спалахнула бійка, яку розняли правоохоронці, затримавши по одному її учаснику з кожної сторони.

За інформацією видання, зранку ще один інцидент виник на площі 10 квітня, де в цей день також традиційно вшановують пам’ять визволителів міста. Ще до початку церемонії покладання квітів до меморіалу на честь визволення Одеси від німецько-румунських загарбників “Крила Перемоги”, у якій узяли участь представники місцевої влади та бійці АТО, хтось приніс  букет, прикрашений стрічкою в кольорах прапора Росії.
Але це вчасно помітили депутати міської ради, і букет прибрали.

Водночас сайт Оdessa1 пише, що російською стрічкою був прикрашений головний вінок, і організатори заходу цього якраз не помітили. Але “через деякий час підбігли молоді люди й прудко позбавили вінок стрічки”.

Одеса-вінок

Після сутичок на Алеї слави прибічники Росії пішли до Куликового поля.

На той час, за інформацією одеського сайту 048.ua, інша група патріотів (частина з них – у камуфляжі й балаклавах) перекрила вулицю Пантелеймонівську, щоб “не допустити сепаратистів на шабаш, які ті готували на Куликовому полі”.

Одеса-сутички

При цьому, як пише сайт, періодично спалахували бійки між представниками правих сил та молодими “куликівцями” (літніх людей не чіпали).

В результаті поліція затримала лідера місцевого “Правого сектору” Сергія Стерненка, але згодом його відпустили.

Втім частина “куликівців” таки прийшла на Куликове поле, куди до них намагалися прорватися політичні опоненти. Бійку припинили поліціанти й нацгвардійці, застосувавши силу й спецзасоби, зокрема сльозогінний газ.

Оточивши “куликівців”, силовики допомогли їм вийти. Більшість сепаратистів розбіглася, але частина залишилася й продовжила словесну суперечку з опонентами.

Раніше очільник поліції в Одеській області Георгі Лорткіпанідзе повідомив, що 10 квітня поліцію міста буде переведено на посилений режим несення служби.

Читайте також:
В Одесі затримали терориста-палія, який підготував нові вибухи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна