Польща вшановує пам’ять жертв Смоленської катастрофи і вимагає від Росії правди

 

Польща сьогодні вшановує пам’ять жертв Смоленської катастрофи, в якій загинули президент країни Лех Качинський, його дружина Марія, представники військового керівництва, релігійні діячі та політики.

Нагадаємо, трагедія сталася 10 квітня 2010 року. Польська делегація прямувала на жалобні заходи в російській Катині, щоб ушанувати пам’ять польських офіцерів, розстріляних органами НКВС.
Але під час посадки на непристосованому для поганих метеоумов військовому аеродромі “Смоленськ-Північний”, за умов сильного туману, президентський Ту-154 зазнав аварії. Усі 88 пасажирів та 8 членів екіпажу, що були на борту, загинули.

О 09:41 за київським часом у Варшаві перед президентським палацом відбулася хвилина пам’яті, під час якої було зачитано прізвища усіх жертв катастрофи. На церемонії була присутня прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло.

Президент країни Анджей Дуда зранку взяв участь у молитві й поклав квіти до могили Леха і Марії Качинських у королівському замку на Вавелі в Кракові. Після цього він приєднався до урочистостей у Варшаві.

Зокрема, Дуда поклав вінок до пам’ятника жертв Смоленської катастрофи на військовому кладовищі та квіти до могили останнього президента Республіки Польщі в екзилі Ришарда Качоровського.

Як днями повідомила польська преса, у Росії замінили тіла деяких жертв авіакатастрофи під Смоленськом. Зокрема, йдеться про труну Качоровського – дослідження ДНК не підтвердило, що останки в ній дійсно належать екс-президентові. Й, за інформацією видання Gazeta Polska, про це знав тодішній прем’єр-міністр Польщі, представник партії “Громадянська платформа” Дональд Туск, а також, імовірно, головна військова прокуратура Польщі та члени уряду.
Проте родині Качоровського про це не повідомили, а ексгумацію було свідомо заблоковано.

Участь у жалобних заходах біля президентського палацу взяли також лідер партії “Право і справедливість”, брат загиблого президента Ярослав Качинський, інші політики, члени уряду тощо.

Памʼять про загиблих вшанував і польський Сейм, повідомляє “Польське радіо”. До меморіальних таблиць, присвячених загиблим у Смоленській катастрофі депутатам і маршалові Сейму третього скликання Мацєєві Плажинському, поклали квіти парламентарії від опозиційної до чинної влади “Громадянської платформи”.

Також відбулося пікетування посольства Росії у Варшаві, учасники якого вимагали від Москви повернути Польщі всі докази у справі Смоленської катастрофи, зокрема сам розбитий літак.

У пікетуванні взяли участь кількасот людей, які прийшли туди з плакатами “Бог вас покарає, вбивці і злочинці”, “Раз серпом, раз молотом червону голоту”, повідомляє РАР.

“Пікетування потрібно для того, щоб тиснути на Росію. Вважаю, що поки росіяни не віддадуть остfннього доказу, то потрібно тут зустрічатися хоча б для того, щоб телекамери й журналісти звертали на це увагу”,- заявив організатор пікетування, головний редактор видання Gazeta Polska Томаш Сакевич.

Росія вже тривалий час відмовляється передати Польщі розбитий Ту-154М президента Качинського, а також знайдені на місці авіакатастрофи “чорні скриньки”. У Москві це мотивують проведенням власного слідства.

Напередодні шостих роковин Смоленської катастрофи міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич в ефірі телеканалу TVP заявив, що Польща допускає можливість звернутися до союзників по НАТО з проханням посприяти у справі передачі уламків літака.

На місці катастрофи літака президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом. Фото Wikimedia

На місці катастрофи літака президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом. Фото Wikimedia

На думку Мачеревича, їх дослідження допоможе уточнити, “відбулося руйнування літака через удар чи іншу подію” – наприклад, вибух.

Міністр також заявив, що екс-прем’єр Дональд Туск, який нині є головою Євросоюзу, “повинен постати перед державним трибуналом” за те, що його уряд фальсифікував результати розслідування Смоленської катастрофи.

Раніше, 4 лютого 2016 року, Мачеревич офіційно відновив розслідування загибелі Леха Качинського та інших пасажирів президентського Ту-154 під Смоленськом. За рішенням міністра, в рамках Комісії державної авіації з розслідування авіакатастроф створено підкомісію, яка проведе нове розслідування катастрофи.

До перемоги на парламентських виборах партії “Право і справедливість” Мачеревич очолював парламентську слідчу комісію, яка протягом п’яти років працювала над розслідуванням авіакатастрофи під Смоленськом.

У доповіді комісії, оприлюдненій 11 квітня 2015 року, наведено спільні висновки польських, європейських та американських фахівців, згідно з якими авіалайнер Качинського було заміновано відразу в трьох місцях.
На їхню думку, вибухівка здетонувала під час свідомо помилкової посадки борту, яку зумисне влаштували диспетчери російського військового аеродрому “Північний”.

Російське слідство поклало головну відповідальність за катастрофу на польських пілотів, які нібито перебували “під тиском” з боку свого керівництва і вирішили не летіти на запасний аеродром попри погані погодні умови.

У звіті, представленому 29 липня 2012 року урядом Туска, однією з причин трагедії названо також те, що літак занадто пізно став заходити на друге коло. При цьому наголошується, що освітлення на аеродромі в Смоленську було незадовільним, а диспетчер давав неправильні команди.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна