“Мандри”, “Гайдамаки” та Mad Heads підтримали “квоти Кириленка”

 

Низка українських музикантів та інших культурних діячів підтримали запровадження квоти з метою збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі, яке ініціював віце-прем’єр-міністр та міністр культури України В’ячеслав Кириленко.
Серед підписантів відповідного звернення – гурти й виконавці “Мандри”, Mad Heads, “Гайдамаки”, “Тінь сонця”, “ТаРута”, “Олеум”, Ейра та інші.

Як зазначив на прес-конференції з цього приводу активіст “Громадянського руху “Відсіч” Сергій Оснач, для більшості європейських країн питання квот на національний продукт є поширеною та дієвою практикою.
Так, наприклад, у Польщі з 2004 року квота становить 33% для всього контенту державною мовою, у Франції — 35% для музичного контенту, у Португалії — 25-40% на музику для приватних радіостанцій і 60% — для державних.

Квоти на українську й україномовну музику в радіоефірі (їх уже встигли назвати “квоти Кириленка”) передбачені проектом закону №3822, який перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Законопроект пропонує зокрема доповнити частину 1 статті 9 Закону України “Про телебачення та радіомовлення” таким абзацом:
“В музичних радіопрограмах і радіопередачах твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щодобового обсягу мовлення, а частка пісень (словесно-музичний твір) державною мовою має становити не менше 75 відсотків від загального обсягу пісень українських авторів чи виконавців. Радіоорганізації мають забезпечувати дотримання такого співвідношення рівномірно протягом всього ефірного часу”.

Кириленко підкреслює: відповідно до закону 3822, загальна квота україномовних пісень на радіо становитиме 37,5% (три чверті від загального обсягу творів вітчизняних авторів і виконавців, який має складати половину музичного ефіру).

“Україна третій рік протистоїть російській військовій агресії. Третій рік найкращі сини України гинуть зі зброєю в руках, боронячи рідну землю від навали «русского міра». Вони захищають не просто територію, а право українців залишатися окремим народом зі своєю мовою, історією, культурою, піснею. Але становище в українському інформаційно-культурному просторі таке, неначе Україна давно капітулювала й перебуває під окупацією”, – сказано у зверненні на підтримку квотування з метою збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі.

Згідно з даними громадських моніторингів, частка пісень українською мовою в українському радіоефірі становить менше 5%, тоді як частка російськомовних пісень увосьмеро більша.

“Український слухач позбавлений можливості слухати українські (україномовні) пісні, а україномовні автори та виконавці – донести свою творчість до слухача”, – констатують підписанти звернення, наголошуючи, що такий стан речей є очевидною дискримінацією україномовних громадян, згубно впливає на розвиток української культури та неабияк сприяє подальшому зросійщенню України.

“Нині у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) №3822… Згідно з цим законопроектом, частка пісень українською мовою в радіоефірі має становити щонайменше 37,5% від загального обсягу пісень. Ухвалення такого законопроекту є вкрай необхідним та цілком відповідає європейській практиці”, – заявляють українські артисти.




На захист законопроекту виступив зокрема фронтмен гурту Mad Heads Вадим Красноокий.

“Існують різні способи українській музиці потрапити на радіостанції: наприклад, є прекрасний досвід Ямайки. Боба Марлі не ставили в ефір, уявіть собі, і що робив його продюсер – він брав декілька міцних хлопців з бейсбольними битками й особисто відвідував місцеві радіостанції. Це один з дієвих способів, який реально працював: Боб Марлі став зіркою спочатку на Ямайці, а потім у всьому світі…
…Якщо ми хочемо своїх світових зірок, треба, щоб вони звучали в наших українських ефірах. Зараз, як ніколи, є суспільний запит на україномовну музику”, – сказав Красннокий.

Як відомо, спроба запровадити квоту для пісень українською мовою на радіо наразилася на опір з боку представників радіоіндустрії, продюсерів, багатьох зірок естради. Було зібрано 55 підписи співаків і музикантів “проти квот Кириленка”.

До цього списку долучилися представниця України на “Євробаченні-2016” Джамала, Андрій Хливнюк (“Бумбокс”), Дмитро Шуров, Тіна Кароль, Світлана Лобода, Ірина Білик, Віктор Павлік, Віталій Козловський, гурт Lama, Наталія Могилевська, гурт The Hardkiss, Злата Огневич, Олексій Потапенко (Потап), Ольга Вінницька, Ольга Полякова, Alloise та ін.

Щоправда, деякі з цих підписантів, зокрема Джамала, згодом повідомили, що потрапили до списку без їхньої на те згоди.
А Хливнюк визнав, що Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) маніпулювала артистами, коли для збору підписів повідомила, ніби законопроект 3822 передбачає 75% пісень українською мовою.

Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив, що законопроект 3822 потребує доопрацювання щодо розміру й порядку запровадження квот, а також щодо контролю за їх дотриманням та відповідальності мовників.

“Ми вимагаємо припинити будь-які спекуляції щодо законопроекту 3822. Український слухач має право чути пісні українською мовою, а україномовні автори та виконавці мають право бути почутими”, – наголошують підписанти звернення на захист квотування і закликають долучатися до підписання всіх охочих.

Підписати звернення можна тут.

Долучайтеся до підтримки нового незалежного українського інтернет-видання!

підтримати новинарню 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна