Вирок Савченко набув чинності. Україна пропонує два шляхи її повернення

 

Вирок, винесений російським судом українській військовій Надії Савченко, опівночі 5 квітня набув чинності.

“Згідно з вказівкою нашої підзахисної, ми не оскаржили вирок. Таким чином, опівночі він вступив в законну силу і має бути приведений у виконання”, – повідомив агенції “Інтерфакс-Україна” адвокат Марк Фейгін.

Він підкреслив, що Савченко вважає неможливим домогтися справедливості в російських судах, тому не бачить сенсу в подачі апеляції.

“За її словами, суд – це лише виконавець волі Кремля, і який сенс намагатися щось змінити, розуміючи, з досвіду спілкування з російським правосуддям, що нічого не доведеш, та принижуватися далі?” – сказав Фейгін.

Раніше адвокати повідомляли, що засуджена до 22 років позбавлення волі Савченко, як і оголошувала раніше, з 6 квітня має намір поновити сухе голодування, яке буде безстроковим.
Нагадаємо, Надія заявляла, що відтак вона в будь-якому разі повернеться в Україну: або звільнена, або мертва.

Українські компетентні органи готують документи на адресу російської сторони як про передання Надії Савченко до України для відбування покарання, так і для варіанту її обміну на певних російських громадян. Про це повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” поінформоване джерело, ознайомлене з ситуацією.

“Міністерство юстиції України готує документи для звернення до міністерства юстиції РФ з проханням про видачу Савченко для відбування покарання в Україні”, – сказав співрозмовник агентства у вівторок уранці, уточнивши при цьому, що це є лише одним із варіантів повернення народної депутатки на Батьківщину.

Другий варіант, за словами джерела, стосується можливого обміну Савченко на громадян РФ, стосовно яких у Києві проходить судовий процес за звинуваченням у скоєнні низки тяжких злочинів на території України.
“Як варіант, це будуть російські спецназівці (військовослужбовці ГРУ Генштабу ЗС РФ Євген Єрофєєв та Олександр Александров), яких зараз судять у Києві”, – зазначив співрозмовник.

Намір провести саме такий обмін озвучував президент Петро Порошенко.

У цьому випадку відповідні документи за процедурою направляються дипломатичними каналами.

Водночас, українські експерти в юридичній сфері пояснюють, що варіант видачі Росією Надії Савченко в рамках Конвенції про передання засуджених осіб передбачає звернення мін’юсту будь-якої з двох країн, а підготовка документів здійснюється за лінією МЗС.
Крім того, можлива видача Савченко Україні за її особистим зверненням до російських органів про відбування покарання на Батьківщині.

Читайте також:
Реакція на вирок Савченко ЄС, США, ООН та інших міжнародних інституцій

Штати не поміняють Савченко на двох ув’язнених ними злочинців. Але є ще шпигуни

Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

Бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинуватило Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагали засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечувала й оголошувала голодування.
Під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування. Росія не допустила до Савченко українських лікарів. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою повенкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду, а невдовзі – приймати вітамінні суміші.
22 березня суд оголосив вирок Надії Савченко: 22 роки позбавлення волі й штаф 30 тис. рублів.
Вона оголосила, що 6 квітня, після набуття вироком чинності, оголосить сухе голодування.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.