Тисячі ісландців вийшли на мітинг із вимогою відставки прем’єра, що засвітився в “панамських архівах”

Кілька тисяч людей зібралося на акцію протесту в центрі Рейк’явіка, вимагаючи відставки прем’єр-міністра Ісландії Сігмюндюра Гюннлейгссона. Це наймасовіший мітинг, починаючи з банківської кризи 2008 року, яка призвела до банкрутства країни, повідомляє Daily Mail.

Раніше Гюннлейгссон відмовився подавати у відставку, до чого його закликала опозиція після скандалу з публікацією документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, що викрила власників офшорів серед керівників різних держав та інших відомих осіб.

Як випливає з “панамських архівів”, прем’єр-міністр Ісландії є одним із власників компанії Wintris, створеної в 2007 році та зареєстрованої на Британських Віргінських островах. Гюннлейгссон навпіл із дружиною володів компанією протягом двох років, після чого продав свої 50% акцій співвласниці (дружині) за 1 долар.

Прем'єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Гюннлейгссон із дружиною Анною

Прем’єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Гюннлейгссон із дружиною Анною

“Я не розглядаю можливість відставки. Цей уряд домігся великих успіхів, і є ще багато роботи. Важливо, що уряд зможе завершити роботу, яку він почав”, – сказав Гюннлейгссон, коли його запитали, чи піде він у відставку, повідомляє grapevine.is.
Коментуючи акцію протесту, прем’єр зауважив, що “виборці повинні вирішити його долю” під час найближчих планових виборів, які мають відбутися 2017 року.

Гюннлейгссон також вибачився за свою поведінку під час інтерв’ю напередодні. Тоді його запитали про володіння “офшорами”, але глава держави відмовився відповідати й припинив розмову.

“Цілком зрозуміло, що я повів себе погано під час інтерв’ю. Прем’єр-міністр повинен вміти відповісти на будь-яке питання, поставлене йому. Тому я прошу вибачення за свою поведінку”, – заявив Гюннлейгссон.

Як писала Новинарня, 3 квітня ЗМІ опублікували велике розслідування, що розкриває причетність багатьох світових лідерів, політиків і відомих людей різних професій до приховування своїх активів в офшорних компаніях Панами. Серед них, крім інших, виявився Петро Порошенко.

Читайте також:
Юристи Порошенка пояснили, що офшор якраз і потрібен
для передачі активу в сліпий траст

“Розкриття офшорів Порошенка – радше його політична відповідальність,
а не юридична”, – “Слідство.інфо”

Mossack Fonseca: “Найбільший злив в історії журналістики” – злочин проти приватності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна