“Північний майдан”. Прем’єр Ісландії подав у відставку через панамський офшор

 

Прем’єр-міністр Ісландії Сігмундур Гуннлаугссон подав у відставку після скандалу з панамськими офшорами. Про це повідомив міністр сільського і рибного господарства країни Сігурдур Інгі Йохансон, повідомляє видання Grapevine.

При цьому крок прем’єра потребує схвалення президента Ісландії та Партії незалежності, яка входить до правлячої коаліції.

Гуннлаугссон продовжить очолювати Прогресивну партію, а Сігурдур Інгі Йохансон виконуватиме обов’язки прем’єра.
За словами міністра, вони хочуть продовжувати партнерство з Партією незалежності і не рекомендуватимуть проводити дострокові вибори.

Як повідомлялося, Гуннлаугссон та його дружина стали фігурантами міжнародного журналістського розслідування щодо іменитих власників великих офшорів.

Напередодні тисячі ісландців вийшли на протести з вимогою відставки прем’єр-міністра країни – це був найбільший мітинг після дефолтного для Ісландії 2008 року.

Як випливає з “панамських архівів”, прем’єр-міністр Ісландії є одним із власників компанії Wintris, створеної в 2007 році та зареєстрованої на Британських Віргінських островах. Гюннлейгссон навпіл із дружиною володів компанією протягом двох років, після чого продав свої 50% акцій співвласниці (дружині) за 1 долар.

Після оприлюднення пресою цих даних Гюннлейгссон заявляв, що не розглядає можливість відставки. “Цей уряд домігся великих успіхів, і є ще багато роботи. Важливо, що уряд зможе завершити роботу, яку він почав”, – сказав Гюннлейгссон, коли його запитали, чи піде він у відставку.

Коментуючи акцію протесту, прем’єр зауважив, що виборці повинні вирішити його долю під час найближчих планових виборів, які мають відбутися 2017 року.

Як писала Новинарня, 3 квітня ЗМІ опублікували велике розслідування, що розкриває причетність багатьох світових лідерів, політиків і відомих людей різних професій до приховування своїх активів в офшорних компаніях Панами. Серед них, крім інших, виявився Петро Порошенко.

Читайте також:
Юристи Порошенка пояснили, що офшор якраз і потрібен
для передачі активу в сліпий траст

“Розкриття офшорів Порошенка – радше його політична відповідальність,
а не юридична”, – “Слідство.інфо”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.