Невдовзі набуде чинності закон про дистанційну освіту для жителів окупованих територій

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 7 закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України (щодо забезпечення права на отримання освіти)”. Про це йдеться на сайті парламенту. Верховна Рада схвалила закон в цілому 17 березня ц.р.

По суті, це закон про дистанційну освіту для жителів окупованих територій. “Метою закону є вдосконалення механізму отримання освіти для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, а також заохочення осіб, які здобувають освіту на тимчасово окупованій території, до продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України”, – зазначено в пояснювальній записці.

Так, закон “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” доповнюється абзацами, які закладають правову основу для розробки і використання онлайн-платформ, що будуть використовуватись для надання рівного доступу до здобуття освіти всім особам на тимчасово окупованій території.

Крім того, запроваджується надання квот для отримання вищої освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій території України, що “буде стимулювати молодь зробити усвідомлений вибір на користь продовження навчання на території України”.

Також вводиться процедура атестації для визнання кваліфікацій, отриманих громадянами України та іноземцями в процесі навчання на тимчасово окупованій території.

“Реалізація зазначеного законопроекту не потребує додаткових витрат державного та місцевих бюджетів України. Реалізація законопроекту в частині надання квот для отримання вищої та професійної освіти громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, буде здійснюватися в межах виділених обсягів державного замовлення”, – уточнюється в пояснювальній записці.

Ініціаторами законопроекту були прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та Кабінет Міністрів України.

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кабінет Міністрів, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади у місячний строк з дня набрання чинності закону мають привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нових норм.

Читайте також:
Зарплати “ДНР”: від 1350 грн. у вчителя до 5700 грн. – у рядового бойовика

Міністр освіти Квіт заборонив вивішувати в школах портрети держчиновників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна