НАБУ нагадало, що йому підслідні лише колишні президенти. Але дані “панамських архівів” аналізує

 

Чинний президент не є підслідною НАБУ особою відповідно до законодавства України.
Про це заявили в НАБУ у відповідь на запити ЗМІ, чи буде Національне антикорупційне бюро України розслідувати зазначене в матеріалах про “панамські офшори”.

“Відповідно до Закону України “Про Національне антикорупційне бюро України” та Кримінального процесуального кодексу, підслідними Бюро є вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема президент України, повноваження якого припинено”, – сказано в роз’ясненні.

“Наголошуємо, що, відповідно до законодавства, чинний президент не є підслідною НАБУ особою і Бюро не має повноважень розпочинати щодо нього досудове розслідування”, – наголосили в НАБУ.

“Стосовно інших осіб, згаданих у матеріалах ЗМІ, наразі проводиться аналітична робота з метою встановлення підстав для проведення досудового розслідування”, – додали в НАБУ.

Нагадаємо, 3 квітня сотні журналістів-розслідувачів по всьому світу оприлюднили інформацію про реєстрацію в офшорах активів 72 колишніх і нинішніх глав різних держав, а також багатьох відомих компаній і людей, серед них – Петро Порошенко, мер Одеси Геннадій Труханов, Павло Лазаренко, Володимир Путін та ін.
Розслідування спирається на документи панамської юрфірми Mossack Fonseca, надані анонімним джерелом німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.
Автори розслідування, проведеного Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ), стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca в низці випадків допомагала клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків та обходити різні санкції.
Деякі ЗМІ назвали публікацію “панамських паперів” (Panama papers) “найбільшим “зливом” в історії журнаілстики”.

Також повідомляється, що голова Національного банку України Валерія Гонтарєва до переходу на роботу в НБУ була бізнес-партнером російського високопосадовця, але після секторальних санкцій США і ЄС проти Росії припинила спільний бізнес із російським держфінансистом, який позичав їй десятки мільйонів гривень.

Читайте також:
“Розкриття офшорів Порошенка – радше його політична відповідальність,
а не юридична”, – “Слідство.інфо”

У Порошенка в рамках світової слідчої кампанії знайшли три “офшорки” замість трасту

Мер Одеси принаймні з 2002 року є громадянином Росії

Mossack Fonseca: “Найбільший злив в історії журналістики” – злочин проти приватності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна