Чому ЗСУ проводять 95% закупівель за корупціогенною “переговорною процедурою” в одного учасника

 

Міністерство оборони України в 2015 році провело понад 95% державних закупівель за потенційно корупціогенною “переговорною процедурою”, що передбачає купівлю товарів чи послуг в одного учасника. У Національній гвардії таких держзакупівель майже 89%, у МВС – 84%, у Державній прикордонній службі – 61%. В інших силових відомствах – менше 50%.
Такі дані оприлюднив координатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України Дмитро Тимчук.

За словами Тимчука, Центр військово-політичних досліджень “ІС” провів аналіз держзакупівель українських силових відомств за підсумками 2015 року, звернувшись до них з інформаційними запитами.

“Результат вражає: в цілому левова частка бюджетних коштів була витрачена силовиками за так званою “переговорною процедурою”, тобто під час закупівлі у одного учасника”, – написав Тимчук у “Фейсбуці”.

“Формально це можна пояснити: в ситуації, коли країна де-факто воює, у силовиків немає часу проводити тендери [за повною процедурою], що тривають місяцями. З іншого боку, навряд чи варто пояснювати, які корупційні ризики містять подібні непрозорі закупівлі”, – зауважив народний депутат.

Загалом, за даними “Інфоспротиву”, в 2015 році на закупівлі “за такою непрозорою процедурою силовики витратили 14 мільярдів 177 мільйонів 071 ​​тисячу гривень бюджетних коштів”.

У дописі Дмитра Тимчука йдеться: “Зокрема за «переговорною процедурою» були проведені закупівлі

  • Міноборони – 69,9% від усіх договорів (95,5% від усіх коштів, витрачених на держзакупівлі);
  • СБУ – 58,6% (відповідно, 48,2%);
  • Держприкордонслужба – 44,4% (60,9%);
  • МВС – 76,9% (86,4%);
  • Національна гвардія – 93% (88,7%);
  • Держслужба надзвичайних ситуацій – 53,7% (47,3%);
  • Держспецзв’язку – 42% (49,8%);
  • Служба зовнішньої розвідки – 45,3% (21,6%)”.

Збір даних з цього приводу “Інфоспротив” проводив у руслі обговорення законопроекту №4288, який передбачає можливість Міністерства оборони швидко й прозоро (з використанням системи ProZorro) здійснювати оперативні закупівлі для потреб армії.

Нагадаємо, 31 березня у Верховній Раді навіть після п’яти спроб не знайшлося голосів навіть для того, щоб включити цей законопроект до порядку денного.

“У подібній ситуації не підтримувати впровадження законодавства, що дозволяє швидко й прозоро проводити держзакупівлі, може лише або неадекватний законодавець, або ж той, хто вкрай зацікавлений у корупційних схемах”, – резюмував Дмитро Тимчук.

Читайте також:
“Українська правда” проілюструвала новину про харчі в ЗСУ
знімком із солдатами армії Росії

Перший аукціон із постачання продуктів для експерименту з харчуванням
у ЗСУ виграла компанія METRO Cash & Carry Ukraine

Депутат Тимчук проти “дятлів” Генштабу,
які не хочуть вирішувати вже вирішене за них питання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна