Порошенко: Для проведення виборів в ОРДЛО потрібно залучити збройну поліцейську місію ОБСЄ

 

Україна веде переговори про розміщення на Донбасі поліцейської озброєної місії ОБСЄ для забезпечення безпеки під час проведення виборів на цій території. Про це повідомив президент України Петро Порошенко під час брифінгу у приміщенні Саміту з ядерної безпеки сьогодні у Вашингтоні, передає УНІАН.

“Це тверда позиція України, що для імплементації Мінських домовленостей в повному обсязі потрібно забезпечити необхідний безпековий компонент. Цей безпековий компонент складається з того, що ми маємо забезпечити твердий режим припинення вогню, ефективний режим моніторингу за відведеним озброєнням, ефективний контроль над неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону”, – сказав Порошенко.

За словами президента, якщо мова йде про проведення виборчих процесів на базі українського законодавства в окремих районах Донбасу, то “ми маємо забезпечити виведення російських військ, чітке виведення та гарантоване зберігання зброї від роззброєних незаконних формувань і для цього ми бачимо, що одним із найбільш вірогідних та прийнятних варіантів вирішення цієї проблеми є міжнародний безпековий компонент у вигляді поліцейської озброєної місії ОБСЄ. Для цього нам потрібно рішення ОБСЄ про розширення мандату, і зараз ми ведемо переговори з нашими партнерами для того, щоб забезпечити цей безпековий компонент”.

“В той же час ми вимагаємо, щоб Мінські домовленості були виконані по всьому спектру, тобто мова йдеться і про відновлення інфраструктури, і про забезпечення гуманітарного компоненту, і про звільнення всіх заручників, включно із заручниками, які незаконно утримуються на російській території, включаючи Надію Савченко, Олега Сенцова та інших українських політичних в’язнів”, – додав президент Порошенко.

 

Нагадаємо, раніше про те, що Україна закликає посилити міжнародну присутність на Донбасі, розгорнути миротворців ООН і поліцейську місію ОБСЄ, на засіданні Радбезу ООН заявив представник України при Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко.

Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний повідомляв, що під час мінських переговорів Україна пропонує представникам ОРДЛО формувати спільні патрулі, до яких би входили представники української поліції, місцевих формувань та поліцейських ОБСЄ.

“Ми пропонуємо, щоб (…) безпековий компонент моніторився одразу трьома учасниками на пропорційній основі. Скажімо, якщо мова йде про елементарний громадський порядок, то патруль складається: два представники української поліції, два представники місцевої громади, два представники поліцейського контингенту ОБСЄ”, – зазначав Безсмертний, пояснюючи українську позицію щодо можливості проведення виборів на Донбасі. Однак, за його словами, сепаратисти проти такої схеми.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна