ГУР: на Донбас прибули російські морпіхи та спецпризначенці з бригади Єрофеєва й Александрова

 

Українська розвідка оприлюднила нові дані про російських військових на окупованому Донбасі. Як повідомив на брифінгу заступник директора департаменту ГУР МОУ Вадим Скібіцький, на Донбас прибули підрозділи 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ генштабу Росії, до складу якої входили сержант Александров і капітан Єрофєєв, котрі влітку 2015 року вчинили теракт на Луганщині й тепер чекають вироку суду в Києві.

Також, за словами Скібіцького, командувач 1-го армійського корпусу російських військ на Донбасі генерал-майор Асапов терміново відбув до Москви. Розглядається питання про його дострокову заміну у зв’язку з оприлюдненням в українських та західних ЗМІ інформації про роль Валерія Асапова в так званій “армії ДНР”, якою фін фактично командує.

Читайте також:
ГУР: Комісія ЗС Росії на Донбасі шукає, хто зливає
дані про кадрових офіцерів РФ в арміях “ДНР/ЛНР”

Головне управління розвідки МО України продовжує цілеспрямовано збирати факти щодо участі військовослужбовців ЗС РФ у воєнних злочинах на тимчасово окупованих територіях сходу України для подальшої передачі доказової бази визначеним порядком до Міжнародного кримінального суду.

Як ідеться на сайті відомства, зафіксовано, що 29 березня командувач 2-го армійського корпусу (Луганськ) генерал-майор ЗС РФ Євген Никифоров (використовує прізвище прикриття – Моргун) заборонив командирові 7-ї окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) полковнику ЗС РФ О. Бушуєву повідомити штаб Центру територіальних військ (Новочеркаськ, Росія) Південного військового округу ЗС РФ про втрату безпілотного літального апарату “Гранат-1” російського виробництва.
Така заборона пов’язана з тим, що Бушуєв, без погодження з вищим штабом, віддав наказ здійснити масований мінометний обстріл передових позицій сил АТО у районі н.п. Луганське. Втрачений безпілотник використовувався для корегування вогню та був збитий українськими військовослужбовцями.

Також ГУР МО попереджає: “Встановлено, що у період з 4 по 9 квітня ц. р. командування 2 АК ЗС РФ, під виглядом проведення навчань з бойовими стрільбами, планує здійснити провокаційні обстріли передових позицій сил АТО та поселень мирних жителів, що розташовані поблизу зони розмежування. Задум операції передбачає здійснення збройних провокацій проти Збройних сил України з метою звинувачення української сторони у порушенні Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права”.

“Керівництво провокаційними заходами буде здійснювати безпосередньо командувач 2 АК генерал-майор ЗС РФ Євген Нікіфоров.
Для того, щоб відволікти увагу спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, передбачається провести імітацію навчання 2 окремої мотострілецької бригади (Луганськ) за участю самого командувача та посередників із числа командирів частин та з’єднань цього корпусу у районах н.п. Шимшинівка та Успенка”, – зазначає українська розвідка.

Найближчим часом противник планує активізувати діяльність на Волноваському напрямку. Відмічено перекидання до Докучаєвська зведеного загону морської піхоти зі складу 810-ї окремої бригади морської піхоти (Севастополь) Берегових військ Чорноморського флоту ЗС РФ та 61-ї окремої бригади морської піхоти (н.п. Спутнік, Мурманська область, Росія) Берегових військ Північного флоту ЗС РФ, інформує ГУР МО.

У районах Авдіївки та Ясинуватої проводиться посилення підрозділів противника. До району н.п. Красний Партизан здійснюється переміщення підрозділів окремого танкового батальйону (Макіївка). У Ясинуватій на території машинобудівельного заводу підтверджено зосередження двох мотострілецьких рот 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка).

Зафіксовано чергові факти постачання з території Росії озброєння та військової техніки, боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів для потреб 1 та 2 АК до наступних населених пунктів:

  • Харцизьк – ешелон з військовою технікою (чотири МТ-ЛБ, 10 вантажних автомобілів), паливно-мастильні матеріали (120 тонн) та запасні частини для танків (три вагони);
  • Краснодон – ешелон з паливно-мастильними матеріалами (240 тонн);
  • Луганськ – 15 танків (на тралах) та сім вантажних автомобілів з боєприпасами.
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна