Генпрокуратура оскаржить рішення суду про скасування розшуку Юри Єнакієвського

 

Дніпровський районний суд Києва сьогодні, 1 квітня, вранці скасував розшук соратника Януковича – олігарха Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом Юра Єнакіївський. Однак Генпрокуратура буде оскаржувати це рішення.

Як повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці” народний депутат від БПП Сергій Лещенко, рішення в Дніпровському суді виніс суддя Микола Чаус.
“Чаус прийняв рішення в інтересах найближчого соратника Януковича Юри Єнакіївського. Він скасував розшук Юрія Іванющенка. Також він скасував санкцію на доставку його під вартою для обрання запобіжного заходу”, – написав Лещенко.

Депутат нагадав, що місяць тому було чергове клопотання адвокатів Іванющенка в Печерський суд про поновлення слідства, зняття з розшуку та скасування постанови про затримання.
“Після чого адвокати незаконно заявили відвід всьому складу Печерського суду, і апеляційний суд визначив, що справа буде слухатися в Дніпровському суді Києва. І на наступний день після перенесення в Дніпровський суд ця справа зовсім “випадково” потрапила до одіозного судді Чауса, який призначив розгляд скарги на той же день. Як виявилося – не дарма. Чаус скасував розшук Іванющенка”, – заявив Лещенко.

Депутат додав, що після вступу рішення в законну силу Юра Єнакіївський “зможе нарешті виїхати з московського ув’язнення до своєї сім’ї в Монако”.

“Злі язики кажуть, що зняття Єнакіївського з розшуку вирішувалося на Банковій, але ми в це, звичайно, не віримо. Просто суддя Чаус вирішив перевищити свою владу і безкорисливо подарувати свободу Іванющенку”, – написав Сергій Лещенко.

Він нагадав, що цей же суддя Чаус відомий обранням запобіжного заходу соратникові Ігоря Коломойського Геннадієві Корбану – в середині березня він відпустив Корбана з-під варти.

Як відомо, у жовтні минулого року Вища рада юстиції рекомендувала внести подання про звільнення Чауса разом з низкою інших суддів, які судили активістів Євромайдану.
“Чаус на гачку в Банкової”, – сказав Лещенко в коментарі каналу “112 Україна”.

Генеральна прокуратура оскаржуватиме рішення Дніпровського райсуду про скасування розшуку Юрія Іванющенка.  Про це “Українській правді” повідомив начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

Він підтвердив, що у п’ятницю Чаус дійсно прийняв таке рішення за клопотанням адвокатів Іванющенка.
“Було засідання у Дніпровському суді, і за скаргою адвокатів Іванющенка було скасовано розшук і дозвіл суду на затримання і доставку Іванющенка”, – сказав Горбатюк.

“При цьому дозвіл на затримання і доставку, за законом, не підлягає оскарженню. Тому це рішення буде оскаржене до апеляційного суду”, – наголосив Горбатюк.

Він пояснив, що у зв’язку з рішенням судді Чауса, стає актуальною загроза щодо скасування міжнародного розшуку Іванющенка.

“Але ми вживатимемо всіх необхідних заходів, щоб цього не допустити. Це може бути або оскарження до апеляційного суду, або винесення постанов про оголошення розшуку і звернення до суду про дозвіл на арешт”, – пояснив Горбатюк.

Начальник управління спецрозслідувань визнав, що питання викликає і те, що було прийнято рішення про передачу розгляду цієї справи з Печерського суду у Дніпровський.
“По КПК цю справу мав розглядати Печерський суд. Але це якесь ноу-хау – відвід усьому складу суду. Це незаконно, бо відвід заявляється конкретному судді, по якому є підстави підозрювати, що він може бути упередженим. А заява всьому складу суду – це незаконно. І найцікавіше, що Апеляційний суд з адвокатами погодився, і справу направили в Дніпровський суд”, – сказав Горбатюк.

Він не виключив, що є всі підстави звертатися до кваліфікаційної комісії з приводу дій суддів, “і, можливо, відкривати кримінальне провадження”.
“Це створює прецедент, що якийсь адвокат може заявити відвід всій судовій системі України”, – зазначив представник ГПУ.

Горбатюк уточнив, що підозра Іванющенку залишається, “і відповідно залишаються підстави для накладення арешту на майно підозрюваного”.

Як відомо, в одному провадженні по колишньому нардепу від Партії регіонів Іванющенку є два епізоди: про причетність до розтрати коштів по кіотському протоколу і незаконне збагачення. За цим провадженням і було отримання дозволу суду на затримання Іванющенка.
На даний час він перебуває в Росії.

Читайте також:
Генпрокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень проти Єфремова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна