У мережу виклали відео виступу й затримання судді-стрільця. “Опоблок” став на його захист

 

У мережі з’явилося відео виступу судді-стрільця Олексія Бурана у Верховній Раді та затримання його працівниками й бійцями НАБУ в кулуарах парламенту.

На відео видно, як нервує та неадекватно поводиться працівник одеського суду, котрий двома днями раніше стріляв у детективів під час обшуку його будинку та тікав через вікно другого поверху.

Любительську зйомку затримання Бурана в кулуарах парламенту на виході з сесійної зали виклав у “Фейсбуці” перший заступник голови ВР Андрій Парубій.
Із цього відео видно, що на позбавленого недоторканності суддю не одягали кайданки.

НАБУ в дії. Так арештовують суддю Бурана.Сьогодні Верховна Рада України проголосувала за його арешт. Це той суддя, я…

Опубліковано Андрієм Парубієм 31 березень 2016 р.

 
“НАБУ в дії. Так арештовують суддю Бурана.
Сьогодні Верховна Рада України проголосувала за його арешт. Це той суддя, який стріляв в працівників Національного антикорупційного бюро.
Здавалося б, кого здивуєш суддею-хабарником. Але арешт корупціонера – знакова подія.
Український Парламент разом з експертами та іноземними партнерами напрацьовував антикорупційне законодавство. Десятки надважливих законів. Механізм, який дає можливості й інструменти для тотального наступу на корупцію у всіх сферах – Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне агентство з питань запобігання корупції.
Немає іншої дороги й інших рецептів для боротьби з корупційним злом – лише крок за кроком вичавлювати цього монстра з країни, крок за кроком вчити молодих амбітних детективів, які, я переконаний, зроблять усе можливе для перемоги України над корупцією”, – написав Парубій у соцмережі.

Спробою відволікти увагу суспільства від інших резонансних справ назвав лідер фракції “Опозиційного блоку” Юрій Бойко згоду Верховної Ради на арешт судді Малиновського районного суду Одеси Олексія Бурана.

“Я б не голосував”, – сказав Бойко в інтерв’ю на каналі “112 Україна“, відповідаючи на запитання про своє ставлення до зняття недоторканності з судді Бурана.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада дозволила арешт судді Малиновського районного суду Одеси Олексія Бурана. За постанову №4340 про позбавлення його недоторканності проголосували 255 народних депутатів. У ході обговорення цього питання Буран виступив перед Радою.

Обшук у маєтку Бурана за участю детективів НАБУ відбувався 31 березня ввечері. Детективи вели відеозапис слідчих дій.

Буран закрився в будинку на другому поверсі й не реагував на попередження про те, що “працює Національне антикорупційне бюро”. Суддя здійснив постріл по одному з детективів із травматичного пістолета і втік через вікно другого поверху. За повідомленням НАБУ, Бурана не можна було затримати через суддівську недоторканність.
Суддя спробував порізати собі вени й був госпіталізований до лікарні, перебуваючи під наглядом НАБУ. За словами нардепа від БПП Антона Геращенка, Бурану не дозволили сховатися або втекти з України.
Судді було повідомлено про підозру. Також був затриманий посередник, через якого Буран отримував хабар.
За інформацією НАБУ, перевіряється можлива причетність до скоєння злочину заступника голови Малиновського районного суду міста Одеси.

За даним фактом детективами НАБУ ведеться досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (“прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, предметом якого була неправомірна вигода в особливо великому розмірі, або вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище” – карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна).

Суддя Олексій Буран виступає у Верховній Раді

Суддя Олексій Буран виступає у Верховній Раді

У відповідності зі ст. 49 закону України “Про судоустрій і статус суддів”, затримання судді або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України.

30 березня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький направив до Верховного Суду і Верховної Ради подання про зняття недоторканності з судді Олексія Бурана та надання дозволу на обрання запобіжного заходу у вигляді утримання його під вартою. Верховний Суд і профільний комітет ВР підтримали подання антикорупційного прокурора.

Голова Ради суддів України Валентина Симоненко засудила методи і дії працівників НАБУ, що призвели “до спроби самогубства підозрюваного”. Вона заявила, що факт корупції одного судді не означає, що корумпована вся суддівська гілка влади. Також Симоненко назвала помилковим заклик НАБУ зняти з суддів недоторканність.

Ці заяви голови Ради суддів сьогодні були розкритиковані багатьма промовцями під час обговорення згоди на арешт Бурана.

Депутат від БПП Олексій Гончаренко назвав виступ Бурана “діагнозом усій суддівській системі”.

Як зазначив нардеп від “Батьківщини” Сергій Власенко, тепер Олексію Бурану протягом 72 годин у суді мають визначити міру запобіжного заходу.
Суддя затриманий, із ним проводитимуть слідчі дії, але суд не зв’язаний рішенням Верховної Ради щодо арешту і сам визначатиме міру запобіжного заходу – арешт, домашній арешт, особисте зобов’язання тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна