Одеський суддя-стрілець порізав вени й перебуває в лікарні. Його захищає Рада суддів

 

Суддею Малиновського райсуду Одеси, який учора, 29 березня, під час затримання на хабарі почав стріляти в детективів Національного антикорупційного бюро, виявився Олексій Буран. За повідомленням ТСН, він порізав собі вени й зараз перебуває в лікарні рід охороною детективів НАБУ.

Суддю намагалися затримати на хабарі у півмільйона гривень напередодні в елітному поселенні “Совіньйон” під Одесою, де мешкає суддя. Буран почав відстрілюватись від детективів із травматичної зброї й тікав.

ТСН вдалося з’ясувати, що спільником судді був ще один чоловік, і нібито він теж затриманий. Ідеться про заступника голови суду.

Наразі подробиці затримання не розкривають. Відомо лише, що проводили операцію фахівці з Києва.

У Малиновському районному суді, де працює Олексій Буран, повідомляють, що напередодні в суді проводили слідчі дії.
“Вчора проводили слідчі дії, я брав в них участь, і мене попередили, що я не маю права розповсюджувати інформацію”, – сказав голова Малиновського райсуду Леонід Лічман.

Повідомляється, що НАБУ звернулося до Верховної Ради України з проханням про звільнення судді.

Водночас голова Ради суддів України Валентина Симоненко засудила методи і дії працівників НАБУ, що призвели до спроби самогубства підозрюваного.
За її словами, правоохоронні органи часто, керуючись бажанням зробити з факту запобігання та розслідування злочину “яскраву театральну виставу”, не замислюються над тим, що такі дії “стосуються долі, здоров’я та життя людини”.

“Я закликаю всіх працівників правоохоронних органів, суддів, працівників апарату судів та всіх органів судової влади при виконанні своїх обов’язків пам’ятати, що честь і гідність людини є наріжним каменем Конвенції про права людини та основним почуттям людини при позиціонуванні її в суспільстві. Нехтування честю та гідністю іншої людини може призвести не лише до страждань, а й до її загибелі”, – йдеться в заяві Симоненко.

Вона заявила, що факт корупції одного судді не означає, що корумпована вся суддівська гілка влади. Також Симоненко назвала помилковим заклик НАБУзняти з суддів недоторканність.

ОНОВЛЕНО. Профільний комітет парламенту дав згоду на арешт судді Олексія Бурана. Про це на своїй сторінці в “Фейсбуці” повідомив нардеп Олександр Черненко.

“Тільки що на засіданні Комітету з питань правової політики та правосуддя підтримали подання про згоду на затримання і арешт судді одеського стрілка Олексія Бурана. Слово за ВР”, – написав Черненко.

Прес-секретар НАБУ Світлана Олефіра в ефірі телеканалу “112 Україна” повідомила, що Буран не був затриманий детективами, бо має суддівську недоторканність. Після втечі перебував у лікарні, його оглянув лікар через те, що він завдав собі тілесних ушкоджень. Однак ці тілесні ушкодження не загрожують ні його життю, ні здоров’ю.

Зараз судді повідомлено про підозру. Також затриманий посередник, через якого Буран отримував хабар.

ОНОВЛЕНО. 30 березня на каналі НАБУ в YouTube опубліковано оперативне відео з місця проведення слідчих дій (обшуку) у судді Малиновського районного суду м. Одеса, якого детективи Національного антикорупційного бюро України викрили на отриманні неправомірної вигоди (хабара) у розмірі 500 000 грн.
На відео видно, як суддя тікає через вікно другого поверху.

Про спецоперацію із затримання судді-хабарника стало відомо 29 березня ввечері. На події відреагував президент України, закликавши якнайшвидше затримати суддю.
За даним фактом детективами НАБУ ведеться досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (“прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, предметом якого була неправомірна вигода в особливо великому розмірі…” – карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна).
За інформацією НАБУ, перевіряється можлива причетність до скоєння злочину заступника голови Малиновського районного суду міста Одеси.
500 тис. грн. “неправомірної вигоди” Буран вимагав через посередника для винесення певного судового рішення у цивільний справі про стягнення боргу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна