Доба АТО: без загиблих, але з протипіхотними мінами й обстрілом мирного села

 

За минулу добу, 29 березня, в зоні проведення антитерористичної операції загиблих українських військових немає, четверо отримали поранення. Про це в ході брифінгу повідомив спікер адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

За його словами, також “постраждали двоє цивільних: один – від ворожого обстрілу в селі Новоолександрівка, інший – в селі Троїцьке в результаті підриву на вибуховому пристрої, який встановили диверсанти супротивника”.

Загалом за добу бойовики 68 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ, підрахували в штабі АТО.
При цьому на західній околиці Новоолександровці незаконні збройні формування обстріляли з гранатомета житлові будинки.

“У Щасті відбулося два снайперських обстріли з боку бойовиків. Також окупанти неодноразово порушували режим тиші в Попаснянському районі. Всього за минулу добу на луганському напрямку відбулося сім обстрілів НЗФ”, – розповів на брифінгу полковник Лисенко, зазначивши, що на Луганському напрямку ситуація загострилася.

На Донецькому напрямку, де зафіксовано 52 обстріли, двома гарячими точками на лінії зіткнення вчора знову були Зайцеве та Авдіївка, де бойові дії ведуться в цілодобовому режимі.

 

“За минулу добу окупанти випустили по наших позиціях близько 250 мінометних мін. Окрім цього, в Зайцевому ворог застосував 152-мм артилерію, випустивши 10 снарядів. Також активізувалися ворожі снайпери – такі обстріли відбулися в Новгородському, Авдіївці та Опитному. Загалом неспокійна обстановка зберігається по всьому фронту – від Світлодарської дуги до Донецького аеропорту”, – розповів Лисенко.

На Маріупольському напрямку зі стрілецької зброї, гранатометів, кулеметів великого калібру були обстріляні позиції в районах Талаківки, Водяного, Старогнатівки, а поблизу Широкиного бандитські угруповання застосували міномети, повідомив прес-центр штабу АТО.

З метою утримання займаних позицій українські військові 20 разів відкривали вогонь у відповідь зі стрілецької зброї і гранатометів.
“В цілому ситуація залишається складною, однак контрольованою силами АТО”, – зазначає прес-центр.

У районі промислової зони під Авдіївкою, де позиції українських військових обстрілюються вже кілька тижнів, бойовики почали встановлювати протипіхотні міни ПОМ-2, заборонені Женевською конвенцією.

За інформацією розвідки, це поки єдина ділянка, де бойовики використовують такі міни.

 

З метою уникнення жертв серед місцевого населення, якому також загрожує смертельна небезпека, штаб АТО попереджає, що ПОМ-2 – це міна, яка має пристрій самоліквідації, а після закінчення терміну бойової роботи (від 4 до 50 годин) сама ініціює своє підривання.

Як повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міноборони, в зоні АТО проводиться ротація російських військових на передовій.
“Проводиться посилення та ротація підрозділів 1 АК (Донецьк) ЗС РФ на передових позиціях: до н. п. Ясинувата відмічено прибуття підрозділу 128 спеціального моторизованого полку (Вороніж) внутрішніх військ МВС РФ; до західної околиці м. Донецьк прибуло три вантажні автомобілі з особовим складом 100 окремої мотострілецької бригади (Донецьк); з м. Макіївка у напрямку м. Донецьк перекинуто дві інженерні машини розгородження”, – сказано в зведенні за підсумками 29 березня.

Крім того, в районах Донецька і Ясинуватої зафіксовано діяльність підрозділів зі складу окремої роти “радіоелектронної боротьби” (Донецьк), а біля Маріуполя виявили російський прикордонний корабель “Тихий Дон”, який проводив радіоелектронну розвідку.

Нагадаємо, за підсумками 28 березня повідомлялося про 72 обстріли з боку НЗФ.

Читайте також:
Не маючи змоги перемогти 16-й бат під Авдіївкою, “сепари” б’ють дезінформацією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна