Переговори щодо створення коаліції забуксували через вимоги “Батьківщини”

 

Сьогодні, 29 березня, у Верховній Раді тривають переговори про створення нової коаліції. І попри те, що напередодні це питання здавалося вже майже вирішеним, процес виявився не таким швидким, як хотілося його учасникам.

Установчі збори нової коаліції (в закритому від журналістів режимі) мали початися о 12:00. Але щойно вони відкрилися, як стало відомо, що фракція ВО “Батьківщина” висунула нові умови для входження у більшість.
“Ідеться нібито про пакет законів (хтось каже про 5, хтось – про 15) і посаду першого віце-прем’єр-міністра”, – написав у своєму “Фейсбуці” журналіст Валерій Калниш.

В Раде началось закрытое установочное заседание новой коалиции. И сразу пошла информация, что Батькивщина выдвинула нов…

Опубліковано Валерієм Калнишем 29 березень 2016 р.

Сама лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко в коментарі журналістам підтвердила, що її фракція наполягає на ухваленні низки законів. Як повідомляє УНІАН, вона нагадала про 5 вимог “Батьківщини” для входження в коаліцію (нагадаємо, йшлося, зокрема, про негайну заборону на продаж земель сільгосппризначення, індексацію заробітних плат і пенсій, підтримку малого і середнього бізнесу).

“Ми висунули умову: спочатку приймаються певні законопроекти, які нами названі. Ці законопроекти внесені до Верховної Ради. Більшість із них пройшли вже комітети. І якщо є добра воля змінювати стратегію соціально-економічного розвитку, – це треба голосувати.
Водночас нам говорять: ви спершу увійдіть до коаліції, а потім ми подивимося, що будемо робити“, – наголосила Тимошенко.

“Такі фокуси ні з країною, ні з народом, ні з “Батьківщиною” нашою, як партією, більше не пройдуть. Спочатку зробіть щось для людей, а потім вимагайте від будь-кого вступу до коаліції”, – попередила політик.

На запитання, чи залишається “Батьківщина” у переговорах щодо створення нової коаліції, вона сказала:

“Ми залишаємося в переговорах, але наша умова: спочатку голосуємо пакет законопроектів, які чітко врегульовують ситуацію в країні, а після того, будь ласка, створюємо коаліцію, але не навпаки”.

За словами Тимошенко, за умови виконання цих умов “Батьківщина” готова бути в коаліції і голосувати за кандидатуру голови Верховної Ради Володимира Гройсмана на посаду прем’єр-міністра. “Але в жодному випадку не авансом”.

Читайте також:
У Раді домовилися про нову коаліцію й попередньо поділили портфелі. ШАХМАТКА

 

Упродовж дня депутати від БПП, “Народного фронту” й “Батьківщини” кілька разів збиралися для обговорення коаліційного процесу, але станом на 16:30 досягти домовленості про створення коаліції не вдалося.

Після того, як “Батьківщина” висунула свій ультиматум, фракція Блоку Петра Порошенка пішла на своє окреме засідання. Як повідомив по його завершенні депутат Артур Герасимов, за його результатами було вирішено “підтримати пропозиції “Батьківщини” щодо ухвалення низки законопроектів”.
Але – після створення коаліції.

За словами Герасимова, йдеться про “близько 20 законопроектів“, для опрацювання яких створюється робоча група.

Як писала Новинарня, раніше заступник голови фракції Сергій Соболєв, заявив, що “Батьківщина” не претендує на жодні посади в уряді чи керівництві парламенту.

Нагадаємо, попередня коаліція “Європейська Україна” офіційно припинила існування 18 лютого, після виходу з неї фракції “Самопоміч”.

Це сталося після того, як 16 лютого Верховна Рада 247 голосами визнала роботу уряду незадовільною, але не підтримала постанову про недовіру Кабміну.
17 лютого у зв’язку з провальним голосуванням за відставку Кабміну заявила про вихід із парламентської коаліції фракція “Батьківщина”.

Читайте також:
Гройсман презентував свою програму. Ляшку не сподобалося

Порошенко заявив, що не розпускатиме Раду, а коаліція
має визначитися з новим прем’єром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна