Судді мають відповісти за те, що єдиний затриманий у “справі про зброю проти Майдану” вийшов з СІЗО

 

Підозрюваний у видачі зброї зі складів МВС “тітушкам” під час Революції Гідності Ростислав Заворотний вийшов з-під арешту. Про це повідомило “Громадське“.

Заворотний покинув територію Лук’янівського СІЗО в ніч на 27 березня рівно опівночі. Під виходом на нього чекала машина з рідними, поруч також стояли адвокати. Від будь-яких коментарів вони відмовились.

Раніше повідомлялося, що для Ростислава Заворотного 26 березня закінчиться термін утримання під вартою, і цей термін не був продовжений. Печерський і Святошинський районні суди Києва майже три місяці передавали справу один одному, відзначаючи підсудність.
Субота 26 березня була єдиним днем, коли суддя Святошинського суду Вікторія Жмуть могла розглянути цю справу і продовжити утримання під вартою Заворотного, але вона відмовилася працювати в суботу.

“Поїздка (Заворотного) в Росію, щоб відвідати друзів буде цілком законною… Ключову роль тут зіграв Апеляційний суд м. Києва. Чи адекватними були строки розгляду? Чи розуміли судді, що Печерський суд не зможе розглянути справу? Чи це випадковість? Є підстави вважати, що ні. Звертаю увагу, що ухвал Апеляційного суду в Реєстрі судових рішень чомусь немає”, – написав у соцмережі з цього приводу адвокат майданівців Роман Маселко.

Ростислав Заворотний – один із небагатьох підозрюваних у злочинах проти Майдану, чиї діяння розслідувано й передано до суду. За даними Генпрокуратури, “тітушкам” видали 408 автоматів  та близько 90 тисяч набоїв до них для використання проти активістів Майдану в лютому 2014 року.
Заворотний був єдиним затриманим у справі про видачу зброї зі складів Міністерства внутрішніх справ для силового розгону майданівців.

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк, який веде справу злочинів проти Майдану, заявив, що ГПУ підготує подання до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо притягнення до відповідальності суддів, які затягували справу Заворотного – “людини, яка, можливо, організовувала застосування зброї проти учасників протесту”.
Раніше Горбатюк заявляв, що видана цивільним особам зброя на Майдані не застосовувалася.

“Має місце системне небажання належним чином судами розглядати ці справи за злочинами щодо Євромайдану. Такі випадки повторюються неодноразово”, – зазначив Горбатюк у коментарі каналу “112 Україна”.

“До цього призвело виключно небажання належним чином розглядати справу, бо в суд його направили три місяці тому і з того часу суди перекладають відповідальність один на одного за прийняття рішення”, – сказав прокурор.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що таку саму схему, завдяки якій Ростислав Заворотний 27 березня вийшов на волю, імовірно, застосують і для звільнення екс-начальника управління СБУ в Києві та Київській області Олександра Щеголєва,  який був керівником “антитерористичної” операції СБУ 18-20 лютого 2014 року.

Восени 2015 року Печерський райсуд Києва відпустив під домашній арешт головного підозрюваного у справі харківських “тітушок”, міліціонера й члена бійцівського клубу “Оплот” Таваккула Рагімова, який керував “тітушками” в Києві й обвинувачується у викраденні та катуванні людей під час Майдану. Після цього Рагімов утік, його місце перебування невідоме.
Ще раніше Печерський суд відпустив під домашній арешт командира спецроти “Беркуту”Дмитра Садовника, підозрюваного в причетності до вбивства 39 “майданівців”.
Садовник також утік.

Читайте також:
СБУ показала попсовану зброю, з якої розстрілювали Майдан

Справа про видачу “тітушкам” під час Майдану 400 автоматів МВС пішла до суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна