Із ЗСУ усунули російську “прокладку”, яка влаштувала корупційну схему на пранні

 

Військові частини Збройних сил України отримали розпорядження не обслуговуватись у ТОВ “Пральний комплекс”, власником якого є офшорна компанія “Вотейтік індастріз”, що належить російському підприємцю Дмитрові Манцову. Про це в соцмережі повідомив офіцер ЗСУ Євген Махревич, котрий п’ять місяців вперше писав про те, що армію України обпирає компанія країни-агресора, причому – за завищеними цінами.
За словами Махревича, тепер військові частини ЗСУ укладають договори з іншою фірмою, що надає послуги пральні за ціною нижчою, ніж була до цього в монополіста,й економлять до 20% казенних коштів.

Офіцер розповів, що ще з часів президента Януковича та міністра оборони Лебедєва всі тендери з прального обслуговування вигравала одна фірма – ТОВ “Пральний комплекс”.

“Тендери були зроблені так, що без махінацій їх ніхто (крім цього ТОВ) не міг виграти. Ні в кого не було таких виробничих потужностей, щоб обпирати всі військові частини разом узяті… У ділків із “Пральний комплексу” цих потужностей теж не було, але вони, виграючи тендери, потім укладали договори з комплексами поменше й прали все там за меншу плату”, – описав корупційну схему Махревич.

“Звичайна в нашому розумінні фірма-прокладка з вимивання бюджетних коштів”, – так він визначив суть ТОВ “Пральний комплекс”.

Євген Махревич зазначив, що “їм цього було мало, і вони, користуючись, мабуть, спеціально залишеними для них дірками в наказах МО, також “хімічили” з обсягами виконаних робіт, завищуючи їх”.
“Ось на цьому вони й попалися. Як-то кажуть, жадібність фраєра згубила”, – пояснив офіцер.

За зізнанням Махревича, коли він уперше звернувся до теми махінацій із пральним обслуговуванням у ЗСУ, навіть не припускав, що вдасться розкопати такі дані про походження компанії, яка регулярно вигравала тендери.
Офіцер заявив, що засновником ТОВ “Пральний комплекс” є офшорна компанія “Вотейтік індастріз корп.” із Віргінських островів, а власник цієї “офшорки” Дмитро Манцов – водночас власник російської мережі пралень Blesk InCare.

На сайті Blesk InCare.ru вказано, що “Blesk InCare – провідний оператор у сфері надання послуг з обробки та оренди текстильних виробів і ворсових килимів. Ми керуємо шістьма промисловими пральнями в Росії й Україні, обробляючи близько 4000 тонн текстильних виробів і килимів на місяць…
Blesk InCare працює в наступних сегментах: сервіс змінних килимів / оренда брудозахисних килимів; прання та оренда прямої білизни і змінних рушників; прання уніформи; оренда змінних рулонних рушників; хімчистка для юридичних і фізичних осіб”.

“Після того, як розкрилася таємниця цієї компанії, справа вже перейшла з простого шахрайства і мародерства (а саме так можна охарактеризувати крадіжки з бюджету в умовах війни) у державну зраду. Адже компанія країни-окупанта, надаючи послуги прального обслуговування всім військовим частинам Міністерства оборони України, завжди приблизно знала, скільки особового складу перебуває в пункті постійної дислокації в кожній частині… і до того ж обкрадала бюджет Міноборони. Упевнений, що й утримувала на відкатах не одного чиновника в МО”, – зазначив Євген Махревич.

Він повідомив, що тепер “всім військовим частинам дано вказівку не обслуговуватися в даній фірмі”.

“Минуло 5 місяців, і з’явився результат. Не думайте, що це багато. Для нашої бюрократичної машини (впевнений, що машина ще й пручалася) – це практично миттєво”, – підкреслив військовий розслідувач.

За його словами, після того як військова частина (одна з в/ч навчального центру Сухопутних військ ЗСУ “Десна”) уклала договір з іншим підприємством, що надає послуги пральні більш ніж на 2 грн. дешевше за кожен кілограм, стала можливою колосальна економія – враховуючи, що йдеться про тонни речового майна.

“Прибрали посередника – і відразу заощадили приблизно 18-20% бюджетних коштів”, – наголосив Махревич.

Читайте також:
Куди телефонувати у випадку поганого забезпечення військовослужбовця форменим одягом

Міноборони відреагувало на скаргу у Facebook:
бійців на полігоні стали краще годувати

Міністр оборони скасував поточний тендер щодо турнікетів для ЗСУ через низьку якість

Міністр оборони оголосив покарання штабним воєначальникам, винним у бунті 53-ї бригади

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна