Що потрібно знати про справу Грабовського – вбитого адвоката російського ГРУшника

 

Адвокат спецназівця головного розвідувального управління генштабу ЗС РФ Олександра Александрова Юрій Грабовський знайдений убитим, підозрюваних у вбивстві затримано.
Першою це сьогодні вранці, 25 березня, повідомила Національна асоціація адвокатів України. Факт підтвердив заступник генерального прокурора України – головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

“Попередньо можу сказати, що адвокат Грабовський був убитий насильницьким шляхом з дострілюванням із вогнепальної зброї“, – сказав Матіос на брифінгу в ГПУ, передає “Інтерфакс-Україна“.

Як убили й де знайшли

За словами прокурора, тіло Грабовського, 1972 р.н., знайшли закопаним у колишньому колгоспному саду за 27 км від райцентру Жашків Черкаської області.

За даними військового прокурора, адвоката російського ГРУшника Александрова Юрія Грабовського схопили в Одесі, накачали психотропними преператами і доставили до Києва. Звідти перевезли в Жашківський район, де застрелили й закопали.

З деталей Матіос повідомив, що викрадачі наділи на ногу Грабовському “браслет із вибухівкою”. За словами очільника ГВПУ, таким чином злочинці запобігли тому, аби адвокат повідомив комусь про місце свого перебування. Прокурор заявив, що стикається з таким уперше.

“У разі спроби втечі злочинці попередили його, тим самим придушили всю волю до опору, що приведуть в дію вибухові пристрої і його розірве на місці. Це згідно з їхніми свідченнями, ми будемо перевіряти”, – заявив Матіос.

“Вчора (24 березня) вранці завдяки дуже скрупульозній і напруженій роботі невеликої групи кращих офіцерів Служби безпеки України… разом зі слідчими військової прокуратури та Одеського СБУ затримали ще одну особу, окрім арештованого більше тижня тому одного з виконавців зникнення адвоката Грабовського”, – розповів головний військовий прокурор.

“Цю другу особу було затримано в Одеській області та у процесі проведення слідчих дій з наданням всіх передбачених законом прав на захист цієї особи, були отримані дані від цієї затриманої особи про місце і обставини вбивства адвоката Грабовського”, – додав Матіос.

За його словами, затриманий згодом вказав на місце знаходження тіла адвоката.
“Після проведення всіх процесуальних оформлення свідоцтв цієї особи, невелика група представників “Альфи”, військової прокуратури та слідчих та оперативних співробітників СБУ під моїм керівництвом… виїхали на територію Київської області і, починаючи з 7-ї години вечора (24 березня) до 4-ї ранку, ми шукали місце поховання і місце вбивства адвоката Грабовського”, – розповів головний військовий прокурор.

“Після вказівки затриманим в полишеному колишньому колгоспному саду за 27 км від міста Жашкова о 4-й годині ночі одразу після початку відкопування місця, зазначеного затриманим злочинцем, ми одразу натрапили на тіло загиблого”, – сказав Матіос.

Він уточнив, що над справою про вбивство адвоката Грабовського працюють співробітники СБУ, які розслідували справу колишнього генерала МВС Олексія Пукача, засудженого за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

“Про всі версії, які висунули слідчі, я поки не буду розповідати, і вони будуть відпрацьовані, незважаючи на всі перешкоди і всі можливі негативні коментарі. Кращі фахівці, слідчі та оперативні працівники СБУ виділені і працюють вже другу добу. Василь Грицак виділив нам кращих оперативних фахівців, їх небагато, усього троє, але це ті, хто колись знайшов Пукача”, – розповів Матіос на брифінгу, який транслював канал “112 Україна“.

Версії слідства

Серед версій причин вбивства адвоката Грабовського розглядається версія про спеціально сплановану операцію. Також – побутова і корислива версії.

“Крім корисливих, побутових та інших версій, слідство розглядає версію спеціально спланованої операції для того, щоб не тільки на свідченнях осіб про нібито приналежність до спецслужб одного з них відновити реальну картину подій”, – сказав Матіос.

Він зазначив, що операція потребувала великих фінансових витрат і ретельної організації. Вбивцям заплатили, створили їм алібі та створили видимість, ніби Грабовський покинув країну. Співорганізатор злочину мав фальшиві українські документи.

Головний військовий прокурор заявив, що він не є прихильником “конспірології” і не стверджує про причетність спецслужб якоїсь із країн до вбивства Грабовського. Але Матіос вказав на те, що в цей самий час готується референдум у Голландії (про асоціацію з Україною”, “побоїще у Львові“.
При цьому Анатолій Матіос підкреслив: “Росія робить усе, щоб не отримати вирок” у справі ГРУшників Єрофеєва й Александрова – не “віртуальних, які десь на тій території”, а реальних російських військових, затриманих одразу після вчинення теракту та вбивства українського військового на Донбасі.

Матіос наголосив, що 3 березня, коли Єрофєєва й Александрова не привезли в Голосіївський суд, на конвой справді готувався напад з метою викрадення чи вбивства ГРУшників.
Але, за словами військового прокурора, судове засідання з заарештованими відбудеться 5 квітня.

“Права на захист затриманих, заарештованих і підозрюваних військовослужбовців Російської Федерації Александрова та Єрофєєва забезпечені, судове слухання призначено на 5 квітня, відбудеться за будь-яких обставин з дотриманням усіх без винятку засобів і механізмів безпеки та безпеки щодо громадян РФ”, – сказав Анатолій Матіос.

Він додав, що після вироку ГРУшників обміняють на Надію Савченко, якщо на це погодиться Росія.

“Ми однозначно найшвидшим шляхом прийдемо до рішення суду за вироком для них, а тоді будуть прийняті політичні процесуальні речі, які дадуть можливість отримати невинну і засуджену Надію Савченко в обмін, у відповідності з міжнародними конвенціями, якщо піде на це РФ, на їхніх військовослужбовців, які воювали і вбивали наших людей на території України”, – зазначив прокурор.

Додаткові нюанси

Говорячи про підозрюваних у причетності до вбивства адвоката Юрія Грабовського, Анатолій Матіос сказав, що вони є громадянами України, в одного з них знайдено підроблене посвідчення співробітника спецслужби.

Анатолій Матіос наголосив, що Головна військова прокуратура забрала розслідування цієї справи через безініціативність Національної поліції, яка мала б проводити це слідство.

Також головний прокурор заявив: “Хочу підкреслити вкрай нелюдську позицію колеги загиблого – адвоката Соколовської (Оксана Соколовська – адвокат іншого російського ГРУшника, Євгена Єрофєєва – “Н”), помічник якої ухилявся від проведення слідчих дій, а при проведенні слідчої дії впізнання одного з убивць категорично його не впізнав, не знаю, з яких мотивів. Якби він його впізнав, ми б не втратили час”.
“Тому я не розумію цієї позиції захисниці, яка кілька років поспіль сиділа з убитим в одному офісі, і з яких мотивів її помічник не впізнав того, хто насильницьким шляхом, з браслетом приходив до Грабовського в офіс кошти забирати і якісь документи… Він просто його не впізнав”, – передає слова Матіоса канал “112”.

Читайте також:
Російським спецназівцям продовжили арешт до 19 травня. Адвокат так і не знайшовся

Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

Передісторія

Підсудні Єрофєєв і Александров

Підсудні Єрофєєв і Александров

Нагадаємо, що 16 травня 2015 року сили АТО затримали в зоні бойових дій у Луганській області двох російських спецпризначенців – капітана Євгена Єрофєєва й сержанта Олександра Александрова.
Під час допиту Єрофєєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 осіб, до складу якої входив Александров. Внаслідок нападу цієї групи під Щастям Луганської областізагинув військовослужбовець ЗСУ Вадим Пугачов.

Наприкінці серпня 2015 року досудове розслідування стосовно Єрофєєва і Александрова було завершене. Російські ГРУшники обвинувачуються у вчиненні низки злочинів, зокрема у веденні агресивної війни, створенні терористичної групи, терактах.

У Голосіївському районному суді м. Києва розгляд справи затягується.

9 березня 2016 року райсуд переніс розгляд справи щодо ГРУшників у зв’язку з неявкою адвоката сержанта Александрова Юрія Грабовського. Як заявили в поліції, місце знаходження Грабовського невідоме з 5 березня.

20 березня головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що підозрюваний в організації зникнення Юрія Грабовського затриманий і вже заарештований. За його словами, операція була спланована колишніми українцями і спецслужбами РФ “для створення картинки” на заключній стадії розгляду справи щодо російських спецназівців.
Матіос розповідав, що викрадачі Грабовського імітували перебування адвоката в Єгипті – через відповідні записи від його імені в соцмережах.

Адвокат Ігор Черезов, висловив думку, що в інших справах (крім “справи ГРУшників”), які вів Юрій Грабовський, йому нічого не загрожувало. Натомість адвокат повідомив, що з сейфу Грабовського ще до його зникнення невідомі викрали газовий пістолет Юрія.
Це підтверджує також його листування з журналістами.

Юрий Грабовский периодически говорил, что опасается чего-то. Ожидал, что его прокуроры будут устранять из дела арестами …

Опубліковано Ириною Ромалийською 25 березень 2016 р.

 

Новий адвокат Александрова Валентин Рибін, який вступив у справу замість зниклого Юрія Грабовського, попросив у суду час для ознайомлення з матеріалами справи.

Припущення нового адвоката та помічників

Новий адвокат Олександра Александрова Валентин Рибін вважає, що чутки про причетність спецслужб Росії та України не мають під собою підстав, бо “вбивство виконано явно непрофесіоналами”, пише “Новая газета”.

Адвокат припустив, що вбивство пов’язане з аспектами особистого життя Грабовського, але не сказав, хто саме із близьких адвоката міг бути причетний.

“Можливо, це якийсь трагічний збіг обставин, пов’язаний із деякими труднощами в особистому житті Юрія. Якщо б це були спецслужби Росії або України, то, я впевнений, ніяких слідів залишено б не було, ніхто б не знайшов ніколи його тіло. Ми всі в шоці”, — розповів Рибін.

Помічники Грабовського розповіли, що в Юрія не було сім’ї. Єдина родичка — сестра, яка проживає зараз в Ізраїлі. Майже весь свій час він присвячував роботі.

“Ми були впевнені, що навіть якщо його тримають десь насильно, то скоро відпустять. Всі бачили, що і справа Александрова-Єрофєєва, і справа Савченко наближаються до кінця, до обміну, і незрозуміло, навіщо комусь знадобилося прибирати Юрія. Ніякої логіки тут немає”, — розповіли в офісі Грабовського.

Біографічна довідка
Грабовський Юрій Леонідович

Юрій ГрабовськийНародився 25 жовтня 1972 року в місті Києві.

З 1987 року до 1990 року – навчання у Київському медичному училищі № 4.
З 1990 року до 1992 року працював у дитячій лікарні № 9.

В 1992 році вступив до Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця. За роки навчання активно займався громадською роботою, був головою профбюро факультету, студентським деканом факультету, заступником голови профкому Університету.

На початку 1993 року зайняв посаду голови секретаріату київської організації “Союзу українського студентства”, а в листопаді 1993-го – обраний головою секретаріату всього СУСу, найбільшої студентської організації України того часу, активно представленої в політичних процесах.
Був головою профспілки студентів-медиків України, брав участь у багатьох міжнародних конференціях з питань розвитку молодіжного руху та студентського самоврядування.

З 1996 року до 1998 року працював радником голови Московської районної ради депутатів м. Києва з гуманітарних питань, помічником голови Московської РДА з гуманітарних та соціальних питань.

У 1998–99 роках – радник міністра охорони здоров’я, член Молодіжного уряду України, позаштатний помічник-консультант народних депутатів 1–3 скликань.
З 1999 року до 2001 року – штатний помічник-консультант народного депутата (7 ранг держслужбовця).

В 2006 році отримав другу вищу освіту — закінчив юридичний факультет Національної Академії державної податкової служби України (магістр права).

З 2006 року до квітня 2007 року – заступник начальника державної виконавчої служби у м. Бориспіль та Бориспільському районі, керівник відділу представництва інтересів ДВС в судах. Був звільнений у зв’язку із ліквідацією служби.

З квітня 2007 року – приватний адвокат. Заступник директора — керівник кримського офісу юридичної фірми “Кравченко та партнери”.
З 2007 року до 2009 року перебував на керівних посадах юридичного напрямку кримських регіональних підприємств вітчизняного автовиробника.

Протягом 2007–2008 років як адвокат брав участь у виборчих судових процесах, кримінальних процесах на захист керівників суб’єктів владних повноважень та органів місцевого самоврядування, інших цивільних, господарських та адміністративних справах на захист господарюючих суб’єктів.

З червня 2010 року – начальник відділу екологічної політики регіонів Управління екологічної політики Міністерства охорони навколишнього природного середовища. У зв’язку із реорганізацією Мінприроди посада була скорочена.

З липня 2013 року – керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Грабовський та партнери”.

З 2013 року до січня 2015 року – секретар Ради адвокатів м. Києва, перший заступник голови Громадської ради при Міністерстві юстиції України (2012–2014 рр.), член Громадської ради при Державній реєстраційній службі, член Експертної ради НААУ, аспірант НДІ інформатики і права НАПрН.
З липня 2015 року – заступник голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна