Гройсман презентував свою програму. Ляшку не сподобалося

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, якого “висуває” на посаду прем’єр-міністра фракція Блоку Петра Порошенка, презентував свою програму лідерам фракцій парламенту.
І за підсумками цієї презентації складається враження, що принаймні станом на 25 березня потрібної кількості голосів (мінімум 226) за призначення Гройсмана главою уряду у ВР може й не назбиратися.

Зокрема, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його фракція “поки що не бачить можливості підтримати кандидатуру Гройсмана. Водночас він зауважив, що “до вівторка” (29 березня, коли Верховна Рада збереться на засідання) у претендента на керівництво урядом “ще є час”.
Ляшко також наголосив, що 30 березня президент Порошенко їде у США, і “до того часу політична криза має бути розв’язана”.

“Програма Гройсмана написана непогано, як і всі попередні урядові програми, які залишились на папері. Але вона не зачепила струн мого серця. Нічого радикального, нічого проривного”, – написав Ляшко у своєму “Фейсбуці”.

Володимир Гройсман щойно презентував свою програму дій як претендент у прем'єр-міністри. Програма написана не погано, як…

Опубліковано Олегом Ляшком 25 березень 2016 р.

Тим часом делегати 12-го позачергового з’їзду партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, який відбувся 25 березня в Києві у закритому режимі, підтримали пропозицію про висунення Гройсмана на посаду прем’єр-міністра.

Бездіяльність уряду на ключових напрямках призвела до розвалу коаліції та втрати кредиту довіри громадян“, – наголошується в ухваленій з’їздом резолюції щодо шляхів подолання урядової кризи.

Партія наполягає на відставці Кабінету Міністрів, який “узяв на себе відповідальність за реалізацію реформ”, але “втратив довіру парламенту та суспільства”, і формування нового уряду, “головним критерієм якого має бути не партійна приналежність, а професіоналізм та націленість на результат”.

Лідер фракції БПП Юрій Луценко заявив, що позитивно оцінює програму, представлену Володимиром Гройсманом як кандидатом у прем’єр-міністри.

“Програма Гройсмана є продовженням того шляху європейських реформ, який ми обирали на Майдані. Вона більш конкретна з огляду на серйозний господарський досвід Володимира Борисовича. Пан Гройсман не є теоретиком і економістом, він є успішним мером 400-тисячного міста (Гройсман був мером Вінниці. – “Н”) і віце-прем’єром уряду попередніх років.
Володимир Борисович робить акцент на важливих потребах людей, якою буде медицина, якою буде освіта, які будуть права громад по відношенню до землі, до інших серйозних речей, якою буде бюджетна, правоохоронна політика”, – передає слова Луценка телеканал “112 Україна”.

Лідер фракції БПП також висловив думку, що програма Гройсмана – це “програма тих самих реформ, але приземленіша, без гасел, без дуже гарних картинок. Приземлена програма перетворень задля людини“.

Щодо коаліційної угоди, то, на думку Луценка, вона “не потребує змін”. “Це досить ґрунтовний документ, про що говорять і в Україні, і за її межами. Його просто потрібно виконувати”, – наголосив Луценко.

При цьому він висловив думку, що нового прем’єр-міністра можуть і не призначити наступного тижня.

“У мене немає оптимізму, що парламентські фракції горять бажанням завершити політичну кризу”, – заявив Луценко, висловивши думку, що депутати домагаються призначення позачергових виборів.

“Усе, що заявляють вам депутати з вимогами до нового Кабміну, схоже на початок виборчої кампанії. Так можна догратися до того, що [позачергові] вибори пройдуть уже в червні. Я б цього не хотів”, – цитує Луценка прес-служба БПП.

Нагадаємо, згідно з Конституцією, кандидатуру прем’єр-міністра може висунути лише коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді.

Як писала Новинарня, офіційно коаліція “Європейська Україна” припинила існування 18 лютого, після виходу з неї фракції “Самопоміч”.

Це сталося після того, як 16 лютого Верховна Рада 247 голосами визнала роботу уряду незадовільною, але не підтримала постанову про недовіру Кабміну.
17 лютого у зв’язку з провальним голосуванням за відставку Кабміну заявила про вихід із парламентської коаліції фракція “Батьківщина”.
Іще раніше, у вересні 2015 року, з коаліції вийшла фракція Радикальної партії Олега Ляшка, хоча підписи під коаліційною угодою “радикали” тоді нібито не відкликали.

24 березня фракція “Блок Петра Порошенка” запропонувала на посаду прем’єр-міністра кандидатуру нинішнього голови ВР Володимира Гройсмана.

Фракція “Народний фронт”, яка раніше наполягала на тому, що прем’єр-міністром має залишитися висунутий нею Арсеній Яценюк, погодилася з цією пропозицією. Очевидно, що в разі затвердження Гройсмана главою Кабміну НФ висуне на посаду голови ВР його нинішнього першого заступника Андрія Парубія.

Фракції Радикальної партії та ВО “Батьківщина” заявили, що готові повернутися в коаліцію й проголосувати за Гройсмана за умови виконання низки умов.

Читайте також:
Гройсман: Я не буду прем’єром в уряді лузерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна