Сироїд: КС хоче легітимізувати маніпулятивний закон про “референдум Медведчука”

 

Оксана Сироїд
заступник голови Верховної Ради України (від “Об’єднання “Самопоміч”)

(FB)

Сьогодні в Конституційному Суді розпочинається, з дозволу сказати, процес. Цього разу стосовно конституційності Закону “Про всеукраїнський референдум”.

Цей закон – давню медведчуківську мрію – Верховна Рада прийняла у 2012 році. Закон “креативний”: на референдумі можна змінити Конституцію, визнати її нечинною, прийняти будь-який закон. Варто лише поставити відмітку навпроти “так” або “ні”. Бути чи не бути референдуму? залежить виключно від тих, хто контролює процес – президент, ЦВК. Всі процедури прописані максимально маніпулятивно. Завжди вирішувати буде той, хто при владі, прикриваючись людьми. Ідеальний механізм під назвою “люди хочуть”.

Для прикладу, вчора Президент бідкався, що не діє Конституція 1996 року. Береться варіант Конституції 1996 року або нова версія з особливим статусом Донбасу, або будь-який інший. “Ініціативна група” з 500 людей схвалює текст і запускає процес. Призначає референдум Президент. І навіть якщо 1000 людей прийде і проголосує “за”, то рішення буде прийняте.

У листопаді 2014 року відразу набуття повноважень депутати звернулися до КС із поданням, щоб цю ганьбу скасувати і натомість зареєстрували законопроект про справжній референдум. Півтора року Конституційний Суд не хотів його розглядати.

Нарешті спромігся. Але КСУ може легітимізувати цей закон. Адже цей склад суду вже схвалив “особливий статус” Донбасу, узаконив “конституційне шахрайство” зі змінами до регламент, а зараз бавиться із законом “про люстрацію”, який стосується щонайменше 10 з 18 суддів КСУ, які й досі контролюються януковичем.

Якщо Конституційний Суд визнає медведчуківський закон конституційним – це свідчитиме про те, що хтось дуже хоче скористатись ним. Наприклад, для того щоб протиснути “особливий статус” Донбасу в змінах до Конституції, який не вдалося провести через парламент.

Тож іду на засідання Конституційного Суду і буду доповідати конституційне подання про визнання неконституційним закону “Про всеукраїнський референдум”. Жодних ілюзій і жодної довіри до суду. Але маю віру в Конституцію і в людей, які є її власником, щоб там собі не думали медведчуки, путіни та інші.

Читайте також:
Конституційний Суд дав відповідь щодо змін Основного закону
на “черговій/наступній” сесії ВР. КОМЕНТАРІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна