Бутусов: Порошенко скасував боротьбу з корупцією

Юрій Бутусов
редактор сайту “Цензор.НЕТ”

(FB)
Порошенко скасував боротьбу з корупцією. Сьогодні [генеральний прокурор України Віктор] Шокін звільнив прокурора, який посмів порушити справу проти друзів Шокіна – “діамантових” прокурорів.

Знайомтеся, це Віталій Опанасенко – процесуальний керівник у справі “діамантових” прокурорів – це в його руках усі процесуальні рішення по справі, на ньому вся відповідальність. Сьогодні йому вручили повідомлення про звільнення. Йому і всім його співробітникам.

Віталію 27 років. Він працював в одній з районних прокуратур, але з початком війни перейшов у військову прокуратуру і поїхав в АТО.

Він був в групі, яка вела найрезонансніші справи. Найгучнішою справою, в розслідуванні якої він брав участь, була трагедія в Іловайську, розслідування загибелі Іл-76 у Луганському аеропорту, розслідування щодо “Торнадо”. За успіхи в розслідуваннях нагороджений іменним пістолетом від міністра оборони Степана Полторака.

Ця група висунула підозру начальнику штабу АТО генерал-майору Назарову. Зараз проти нього ведеться судовий процес. Ця ж група підготувала підозру щодо командувача АТО, начальника Генштабу Віктора Муженка за злочинну бездіяльність, невиконання службових обов’язків і зникнення з командного пункту 24-25 серпня 2014 го під час наступу російських військ.
Хотіли встановити – це недбалість чи зрада? Але політичне керівництво заборонило чіпати Муженка, незважаючи на очевидний склад злочину.

Влітку 2015-го, коли Давид Сакварелідзе заявив про створення Генеральної інспекції в ГПУ для боротьби з корупцією, і ГПУ відкрила конкурсний відбір у новий підрозділ, Опанасенко подав туди документи, і пройшов конкурс. У військовій прокуратурі у нього все було добре, його поважали, у нього була прекрасна кар’єра… Але Віталій хотів доводити справи до суду, і не зупинятися за командами політиків. У Генеральній інспекції зібралися молоді люди, які переживали за країну, і захотіли зламати корупційний мафіозний спрут.

Через тиждень після зарахування в штат Генеральної інспекції, Сакварелідзе направив Віталієві заяву народного депутата В’ячеслава Константиновського про прокурорську мафію, яка управляє пісочним бізнесом, на чолі із заступником прокурора Київської області Олександром Корнійцем і замначальника Головного слідчого управління ГПУ Володимиром Шапакіним.

Це розслідування стало для Віталія Опанасенка першим в Генеральній інспекції. Першим і останнім.

Опанасенко спільно з начальником Главку “К” СБУ Віктором Трепаком організував операцію із затримання здирників. Саме 27-річний прокурор ухвалив рішення провести обшук у приміщенні Головного слідчого управління ГПУ й за місцем проживання Шапакіна і Корнійця.

У ході слідчих дій з’ясувалося, що Шапакін і Корнієць діяли безкарно, тому що були друзями родини і довіреними особами генерального прокурора Віктора Шокіна.

Попри це, Сакварелідзе і Грицак отримали схвалення своїх дій безпосередньо від президента Петра Порошенка.

І ось фінал. Суд у справі “діамантових” прокурорів тільки почався. Начальник Главку “К” Трепак відсторонений від виконання обов’язків. Звільнився Касько. Сакварелідзе перевівся в Одесу. А всю групу, яка почала розслідування, звільняють з Генпрокуратури. Всі рішення підписували вони, і вся відповідальність – на них. І перш за все – на процесуальному керівникові. Проти Опанасенка через розслідування з “діамантової” справи ГПУ порушила дві справи за службові порушення. Шокін демонструє, що кожен, хто посягне на його інтереси, буде звільнений. Демонструє, що закон у ГПУ нічого не означає – чистий феодалізм, барин захотів призначив, захотів – прибрав.

Звільнення під час судового процесу – це прямий тиск на результат судового процесу. Генпрокурор показує, що ті співробітники прокуратури, які будуть підтримувати обвинувачення проти Шапакіна і Корнійця, будуть вигнані також, як були вигнані ті, хто цю справу порушив.

Більшого цинізму і більшого знущання з правосуддя і з роботи ГПУ важко уявити.
Вважаю, що генпрокурор Шокін вчинив корупційний злочин, безпосередньо впливаючи на результати суду.

Шапакін і Корнієць були підняті Шокіним із самих низів і зобов’язані йому всією своєю кар’єрою. Вони нічого не робили без його відома.

Сподіваюся, Національне антикорупційне бюро не дасть пропасти матеріалам розслідування щодо “діамантових” прокурорів.

Окремо хочу сказати президентові Порошенку. Петре Олексійовичу, ви не цих хлопців обдурили, які рішуче діяли завдяки вашій підтримці, і повірили вашим словам. Ви самі себе обдурили, тому що тепер, коли ви будете обіцяти захист і вимагати рішучих дій, виконавці згадуватимуть, як ви кинули тих, хто хотів розкрити найбільший корупційний скандал в історії Генеральної прокуратури…

А Віталію Опанасенку і його команді хочу передати слова підтримки. Багато базікали і базікають про боротьбу з корупцією. А потім заради кар’єри і заради крісла відмовляються від боротьби і вбудовуються в систему.
А ці молоді люди спробували щось змінити. І жоден з них не зламався і не пішов на змову. Все це не дарма, повірте, не дарма. Повага вам, хлопці та дівчата. Народ повинен знати своїх героїв. Боротьбу не закінчено.

Читайте також:
Із ГПУ звільняють слідчих у справі “діамантових” прокурорів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна