ГПУ почала провадження щодо суддів і прокурорів РФ, які засудили Савченко

Генеральна прокуратура України відкрила два кримінальні провадження щодо прокурорів і суддів, які забезпечили винесення вироку Надії Савченко. Про це сьогодні, 23 березня, повідомив на брифінгу прокурор ГПУ Владислав Куценко.

“[Після винесення вироку] миттєво вчора до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені два кримінальні провадження. Перше – за статтею 375 ч. 2 Кримінального кодексу України. Вказане кримінальне провадження пов’язане з винесенням завідомо неправосудного рішення щодо Надії Савченко. Воно стосується таких суддів Донецького міського суду Ростовської області Росії, як Степаненко Леонід Олександрович, Хайбулаєв Алі Салахундінович, Черниш Євген Сергійович”, – зазначив Куценко.

Друге провадження, за його словами, відкрито за ч. 2 ст. 372 ККУ – “незаконне притягнення особи до кримінальної відповідальності” і пов’язане з прокурорами російської генпрокуратури Павлом Філіпчуком, Дмитром Єношевим та Владиславом Кузнєцовим.

За словами Куценка, його колеги склали і підписали повідомлення про підозру кожному судді та кожному прокурору, які брали участь у незаконному засудженні Надії Савченко.

“Такі підозри складені і підписані уповноваженими особами, і наші подальші дії: ми готуємо міжнародне доручення та направляємо ці підозри в РФ, а в дорученні буде визначено вручити зазначеним особам, а також допитати їх з тих питань, які ставлять наші прокурори.
У Росії два моменти після цього: або виконати міжнародне доручення та ознайомити своїх суддів і прокурорів з підозрами, вручити їх за їхнім законодавством, або відмовити нам. Після того, як буде відмова, а ми прогнозуємо саме відмову, ми будемо звертатися в Інтерпол з оголошення зазначених осіб у міжнародний розшук. Що дозволить у свою чергу, після оголошення їх у міжнародний розшук, почати процедуру заочного засудження”, – зазначив представник Генеральної прокуратури.

Куценко також повідомив, що ГПУ незабаром передасть до суду обвинувальний акт стосовно “голови” самопроголошеної “Луганської народної республіки” Ігоря Плотницького.

За словами прокурора, Плотницького в міжнародний розшук не оголошено, оскільки він перебуває на тимчасово окупованій території в Луганській області.

“Тому в даному випадку діє експрес-процедура, обвинувальний акт щодо Плотницького до кінця місяця має бути передано в суд, і ми починаємо судовий процес”, – повідомив Куценко, додавши, що надалі швидкість ухвалення рішення залежатиме вже від суддів.

Брифінг Владислава Куценка у прямому ефірі транслював телеканал “112 Україна“.

Нагадаємо, напередодні, 22 березня 2016 року, Донецький міський суд Ростовської області РФ визнав бійця ЗСУ, народного депутата України і члена Парламентської Асамблеї Ради Європи Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів і призначив покарання у вигляді 22 років ув’язнення в колонії та штрафу в розмірі 30 тисяч російських рублів за незаконний перетин кордону.

Усі доводи захисту, які однозначно свідчать про те, що Савченко ніяк не може бути винною в інкримінованому їй убивстві, була викрадена на території України й силою вивезена в РФ іще до загибелі згаданих російських журналістів, суд визнав непереконливими.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна