Деякі кандидати в “уже домовлений” уряд вперше чують про таку пропозицію




Деякі попередньо узгоджені кандидати на посади до нового уряду вперше чують про такі домовленості.
Це випливає з коментаря “Новинарні” народної депутатки від Блоку Петра Порошенка Іванни Климпуш-Цинцадзе, якій пророкують посаду віце-прем’єр-міністра з питань євроінтеграції.

“Для мене така інформація – цілковита несподіванка і новина”, – відповіла Іванна Климпуш-Цинцадзе на прохання журналіста “Новинарні” прокоментувати “пасьянс”, оприлюднений увечері 21 березня сайтом “Лівий берег”.

При цьому пані Іванна – перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах – відмовилася від коментарів з приводу того, як вона поставиться до пропозиції увійти до складу Кабміну та заповнити вакансію євроінтеграційного віце-прем’єра.

Така посада була запропонована прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком ще в лютому 2015 року, але відтоді так і лишається незакритою.

Редактор LB.ua Соня Кошкіна з посиланням на власні джерела поінформувала, що, згідно з домовленостями на Банковій, нову коаліцію утворять Блок Порошенка, “Народний фронт”, “Батьківщина” і Блок Ляшка.
Головним і єдиним претендентом на посаду прем’єр-міністра наразі залишився чинний голова ВР Володимир Гройсман. При цьому спікером Верховної Ради стане Андрій Парубій – нинішній перший заступник голови.
Очільник адміністрації президента Борис Ложкін претендує на посаду віце-прем’єра –  міністра економіки.
Міністром фінансів може стати Іван Міклош, екс-міністр економіки Словаччини; віце-прем’єром з євроінтеграції – депутатка від БПП Іванна Климпуш-Цинцадзе, головою Дердавної фіскальної служби – її колега по фракції Ніна Южаніна.

Джерело зазначило, що проти Наталії Яресько як прем’єр-міністра виступили майже всі сторони переговорів, включаючи БПП і “Народний фронт”.
“Фронтовики” обурилися наміром Яресько змістити з посад Авакова й Петренка (голів МВС і МЮ), а також програмою уряду, яка полягає лише в тому, щоб виконати список вимог МВФ.
“Батьківщина” погодилася на будь-які прем’єрські кандидатури, крім Яценюка і Яресько.

У “Народного фронту” нібито залишаться 4-5 портфелів.
“Інше джерело LB.ua на Банковій, також безпосередньо причетне до перебігу переговорів, висловило думку про те, що “Яценюку вистачить і чотири” портфелі”- МВС, Мін’юст, Міносвіти, Мінінфраструктури. Переговори щодо п’ятого – тривають. Претендентами на нього також є Тимошенко і Ляшко”, – йдеться в матеріалі.

РПЛ попередньо віддають “хлібне” міністерство Мінекології. При цьому Олег Ляшко готовий відмовитись від портфелів в уряді за місце спікера. Інший сценарій – він узагалі не входить до коаліції.

Голосування заплановане на наступний вівторок або четвер.

Нагадаємо, Володимир Гройсман узагалі відсутній серед переліку діячів, яких українці хотіли б бачити на посаді глави уряду, відповідно до соціологічного опитування КМІС.

Читайте також:
Гройсман не бачить виходу з парламентської кризи й пропонує експертні міні-групи

Три сценарії Кабміну: з Яценюком, новим прем’єром, перевиборами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна