Венеціанська комісія – напередодні висновку КС: До закону про люстрацію слід внести зміни

 

Венеціанська комісія вивчила закон про люстрацію в Україні і стверджує, що процедура люстрації можлива, незважаючи на її політичний характер. Але за умови, що вона відповідатиме Конституції та європейським стандартам у сфері верховенства права і дотримання прав людини.
Про це, за даними програми “Подробности недели” каналу “Інтер”, повідомив президент Венеціанської комісії Джонні Букіккіо.

“Ми також вирішили запропонувати важливі поправки до закону щодо, наприклад, факту, що вина має бути доведена, а не передбачатися лише на основі приналежності до певної категорії державних службовців. Всі гарантії справедливого правосуддя повинні дотримуватися. Також люстрація суддів повинна проводитися на основі іншого закону – про відновлення довіри до юстиції, а не закону про люстрацію. Ми запропонували ці поправки”, – зазначив президент Європейської комісії за демократію через право при Раді Європи, відомої як “Венеціанська”.

Крім того, пан Букіккіо розповів, що міністр юстиції України Павло Петренко погодився надіслати новий варіант закону з поправками Венеціанської комісії, але до сьогодні він не зробив цього.

“Я вже неодноразово говорив – закон у нинішньому вигляді має бути змінений, тому що він не повністю відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права. Сам по собі він – не хороший закон. Тому ми рекомендуємо його змінити”, – заявив президент Венеціанської комісії.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко не відкидав можливості внесення змін до закону про люстрацію за наявності зауважень Венеціанської комісії та Конституційного Суду України.
Висновок КС з приводу закону про люстрацію очікується 22 березня.

Читайте також:
Бірюков: Уперше за 24 роки з лав ЗСУ вигнали генерала Генштабу з ганьбою, “пішовнахергеть”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна