Суд на Шевцовим поновиться завтра. Захаров вважає, що СБУ не має доказів держзарди

 

Служба безпеки України має обґрунтовані докази вчинення правопорушення екс-головою управління Національної поліції у Вінницькій області Антоном Шевцовим, якого підозрюють у державній зразі. Про це в ефірі Громадського заявила речниця СБУ Олена Гітлянська.

“У нас є обґрунтована підозра, і ми передали ці дані в суд. Дуже шкода, що суд не спромігся протягом доби ухвалити рішення про обрання запобіжного заходу, і ми були змушені тимчасово відпустити Шевцова, відповідно до законодавства”, — сказала Гітлянська.

За її словами, завтра, 22 березня, СБУ очікує продовження судового засідання, на якому таки мають обрати запобіжний захід для Шевцова.

Нагадаємо, 20 березня колишнього керівника Вінницької поліції звільнили з-під варти завдяки вдалій тактиці адвокатів. У прокуратури є час до 22 березня, щоб оскаржити ухвалу Вінницького міського суду.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко в ефірі каналу “112 Україна” сьогодні заявив, що, за його даними, з Вінниці Антона Шевцова перевезли в Київ за сприяння народного депутата Сергія Березенка, керівником служби якого Шевцов був улітку 2015 року під час скандальних виборів у Чернігові.

Сам підполковник Антон Шевцов сьогодні написав у “Фейсбуці”, що повідомив прокуратурі та слідству про своє місцезнаходження. “В даний момент відновлюю здоров’я в медзакладі”.

Уведомил следствие и прокуратуру о месте своего нахождения. Готов к полному сотрудничеству. В данный момент восстанавливаю здоровье в медучереждении.

Опубліковано Антоном Шевцовим 21 березень 2016 р.

 

Тим часом відомий правозахисник Євген Захаров в ефірі “Громадського” заявив, що відео з Антоном Шевцовим в окупованому Криму в 2014 році не може бути достатнім доказом для звинувачення в державній зраді.

Оскільки Шевцов з 1999 року працює в правоохоронних органах України та рік перебував у зоні АТО, то мав би проходити спеціальну перевірку СБУ, зазначив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини.

Захаров нагадав: СБУ за результатами перевірки спочатку дійшла висновків, що в діях Шевцова немає ознак державної зради, а потім стався різний перехід від “високопоставленого керівника міліції до державного зрадника”.
“Дуже бажано ці докази подивитися, бо такий стрімкий перехід є дуже дивним”, — Євген сказав Захаров.

Також правозахисник зазначив, що бачить подвійні стандарти у роботі спецслужби.

“Те що я бачу в діяльності СБУ останнім часом, мене аж ніяк не переконує, що їхні обвинувачення обґрунтовані. Я бачу там подвійні стандарти, бо вони обвинувачують у державній зраді у сепаратизмі людей, щодо яких у них нема доказів, а в історіях, де є очевидні докази, вони справи закривають”, — сказав Захаров.

“Відео з Криму не можна вважати навіть непрямим доказом. Тут головне – докази того, що він обґрунтовано підозрюється у злочині, який має назву “державна зрада”. Для того, щоб у такому злочині звинувачувати, потрібні серйозні підстави. Поки що докази не пред’явлені, саме тому його звільнили, бо протягом трьох діб такі докази не надали. Того, що його зняли на параді “9 мая”, – цього замало, щоб його звинувачувати в державній зраді”, — вважає голова УГСПЛ.

Як відомо, СБУ затримала Антона Шевцова ввечері 17 березня на кордоні з Білоруссю в Чернігівській області. Оперативники вилучили у нього понад 10 тис. доларів і квиток на літак з Мінська до Москви. Проти Шевцова розслідують справу за підозрою в державній зраді (ч. 1.ст. 111 Кримінального кодексу України).

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе задовольнила рапорт про відставку Антона Шевцова з посади начальника управління Нацполіції у Вінницькій області 15 березня. Зазначалося, що він ще не пройшов переатестацію.

Антон Шевцов був призначений на посаду керівника вінницької поліції 28 січня 2016 року. Через три тижні після призначення низка громадських активістів звинуватили нового начальника поліції в сепаратизмі і проросійських поглядах, посилаючись на вміст сторінки Шевцова в соцмережах і акаунтів членів його сім’ї.

Інтернет-користувачі розмістили скріни з акаунта керівника обласної поліції, де фігурує спільна фотографія Шевцова з боксером і депутатом Держдуми РФ Миколою Валуєвим, який відвідував Крим під час так званого “референдуму”, організованого Росією, знімок із георгіївською стрічкою на параді в Криму та фото його дітей біля військового авто з російськими номерами.

Антон Шевцов на параді в Криму з георгіївською стрічкою

На ці звинувачення Шевцов – виходець із Севастополя – відповідав у соцмережі, що фото було зроблено під час військового параду в травні 2013 року. Щодо знімка з Валуєвим, то він нібито був зроблений задовго до окупації Криму.
Антон Шевцов стверджує, що проти нього “йде проплачена кампанія”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна