У Кривому Розі відкрили перший в Україні пам’ятник героям, полеглим в АТО

 

Сьогодні, 19 березня, в Кривому Розі урочисто відкрили перший в Україні монумент воїнам, загиблим за незалежність і територіальну цілісність у ході антитерористичної операції на Донбасі.
Пам’ятник розташовано в Тернівському районі міста, на вулиці Короленка, біля райвиконкому.

Як повідомив сайт 0564, у церемонії взяли участь родичі загиблих героїв, представники міської влади, Всеукраїнського об’єднання “Визвольний рух” та інших громадських організацій, волонтери, прості городяни та гості Кривого Рогу, які пам’ятають і шанують подвиг полеглих криворіжців.
Також на акцію прийшли й приїхали “кіборги”, бійці 40 батальйону “Кривбас” та 3-го спецбатальйону “Кіровоград”, 17-ї танкової, 93-ї, 25-ї бригад – загалом понад півтисячі учасників.

Під час церемонії зокрема виступили боєць 93-ї бригади “кіборг” Євген Абросимов із позивним “Абрикос”, який став прообразом центральної фігури скульптурної композиції, інші бійці й командири, мама одного із загиблих героїв Надія Гайдук, міський голова Юрій Вілкул, військовий капелан Олександр Агарков (УПЦ КП).

Анатолій Третяк із ВО “Визвольний рух” підкреслив, що “такі події, як відкриття пам’ятника – це те, що об’єднує всіх людей, всіх криворіжців. І, впевнений, приклад Кривого Рогу наслідуватимуть інші міста”.

Один з ораторів – військовий в інвалідному візку – у своєму виступі вдався до критики кандидата в міські голови Семена Семенченка (народного депутата, екс-командира батальйону “Донбас”), однак учасники мітинг зустріли ці слова несхвальними вигуками.

Варто зазначити, що наступного тижня, 27 березня, в Кривому Розі відбудуться вибори мера, й одним із кандидатів є Юрій Вілкул, який записує спорудження монумента героям АТО до свого активу.
Нові вибори в місті проводяться через фальсифікації на користь Вілкула в жовтні 2015-го.

Меморіал створювався за позабюджетні кошти – лише завдяки матеріальній допомозі спонсорів і небайдужих жителів міста.
Ескіз чотириметрової статуї створив криворізький скульптор Володимир Токар, за чиїм проектом зведено також пам’ятник воїнам-“афганцям” у Жовтневому районі міста.

велике фото

Ініціаторами створення пам’ятника стали криворіжці – ветерани АТО і сім’ї загиблих бійців. У камені поруч з монументом навіки будуть закарбовані імена всіх криворіжців, які віддали життя за Україну.

Повідомляється, що загалом у зоні АТО загинули 102 жителі Кривого Рогу.

Читайте також:
На Чернігівщині до річниці Дебальцевого відкрили Алею слави бійців 1-ї танкової бригади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна